Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2012. Január 11. 07:40, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nagyüzemben toloncolnak ki a franciák

Nagyüzemben toloncolnak ki a franciák

A megszigorított bevándorlási politika eredményeként Franciaország a tervezettnél öt százalékkal több, összesen 33 ezer külföldi állampolgárt toloncolt ki 2011-ben.

És 30 százalékkal kevesebb honosítási kérelmet fogadott el, mint 2010-ben.

„A kitoloncoltak száma 5 ezerrel több, mint az előre tervezett 28 ezer. Soha nem volt még ilyen magas” – jelentette be kedden Claude Guéant belügyminiszter a bevándorlási politika éves mérlegét ismertető sajtótájékoztatóján. Azt is jelezte, hogy 2012-ben 35 ezerre emelte az irányszámot.

A kelet-európai cigányok dobták meg az adatokat

A kitoloncolások száma az elmúlt tíz évben háromszorosára emelkedett. Hírmagyarázók szerint azonban a rekordméretű kiutasítás elsősorban a kelet-európai romák szisztematikus hazaküldéséből fakad. Ugyanakkor miután uniós állampolgárokról van szó, ők bármikor szabadon visszatérhetnek Franciaországba, s így a francia hatóságok ugyanazokat a személyeket akár többször is kitoloncolhatják egy évben.

A belügyminiszter azt sem titkolta, hogy az illegális bevándorlás elleni harc mellett a kormány a legális bevándorlás visszaszorítását is célnak tekinti. Elmondta, hogy tavaly 88 ezer külföldi kapott francia állampolgárságot, ebből 22 ezren házasság, 66 ezren pedig honosítás útján. Ez harminc százalékkal kevesebb, mint 2010-ben, miután a kormányzat megszigorította az állampolgárság megszerzésének feltételeit.

Visszatérnének a 90-es évekbe

A kormányzat szeretné elérni, hogy a kilencvenes évekhez hasonlóan évente mintegy 150 ezer – törvényes helyzetben lévő – külföldi tartózkodjon Franciaországban. Guéant szerint az ország az elmúlt évtizedben „elvesztette a migrációs politika feletti ellenőrzést”. Tavaly 182,5 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki az illetékes hatóságok, amely 3,6 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

Bűnözés

A belügyminiszter szerint a külföldi lakosság körében növekedett a bűnözési arány, amely szerinte kétszer-háromszor nagyobb, mint az országos átlag. Külön kitért a Párizsban román állampolgárok által elkövetett bűncselekményekre, miután a fővárosban „a bíróság elé kerülő személyek tíz százaléka román állampolgárságú” – hangsúlyozta Guéant.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.

2024. Február 16. 14:30, péntek | Külföld

Meghalt a börtönben Putyin politikai ellenfele, Alekszej Navalnij

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).