Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2012. Február 12. 14:56, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ne aggódjon, aki lemaradt a „hajrában”

Ne aggódjon, aki lemaradt a „hajrában”

Aki valamilyen okból lemaradt a végtörlesztésről annak sem kell aggódnia, az árfolyamgát várhatóan áprilistól belépő új rendszere megoldást jelenthet a még mindig jelentős devizahitellel rendelkező adósoknak.

Mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Bába Ágnes elmondta: a végtörlesztés során a legjobb adósok jó része vagy saját megtakarításból, vagy idejében felvett forinthitelből már végtörlesztette devizaadósságát, a továbbra is jelentős devizatartozással rendelkező adósoknak pedig megoldást jelenthet az árfolyamgát várhatóan április elején belépő új rendszere – amennyiben az ehhez szükséges törvényjavaslatot február folyamán elfogadja a parlament.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: az egyik legkedvezőbb változás a tervek szerint az lesz, hogy az új típusú árfolyamgát alá történő bejelentkezés, illetve szerződéskötés lehetőségével 2012 végéig lehet majd élni. A lakosság számára alapvetően fontos, hogy eladósodásában kiszámítható terhekkel, törlesztésekkel tudjon számolni, a törlesztőrészletek hosszú távon is kiszámíthatók legyenek.

A havi részlet árfolyamgát feletti részéből csak a tőkerész kerül a gyűjtőszámlára, a kamatrészt a bank, illetve az állami költségvetés viseli, így az ügyfél mentesül a kamatok egy részének megfizetése alól.

Bába Ágnes kiemelte: további újdonság lesz, hogy 270 forint/svájci frank, 340 forint/euró és 3,3 forint/jen árfolyamszint felett az árfolyamkockázatot nem az ügyfél viseli, vagyis további forintgyengülés esetén is csak korlátozott mértékben fog gyarapodni a gyűjtőszámla egyenlege. A végtörlesztésnél azonban jobb megoldás lehet az új típusú árfolyamgát – mutatott rá.

A vezérigazgató-helyettes arról is szólt, hogy a jelzálog-hitelezés újbóli beindítását segítheti a más országokban hosszú évek óta működő pozitív adóslista bevezetése is, hiszen ennek köszönhetően a kockázatok szempontjából jó ügyfelek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez, ugyanakkor ez a hitelezők biztonságát is növeli, javítja a hitelezési hajlandóságot. Emellett persze elengedhetetlen a munkanélküliségi ráta csökkenése – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az MTI azon kérdésére, hogy vannak-e olyan devizahitelesek a banknál, akik már olyan gondokkal küzdenek, hogy a lakásukat átadnák a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), a vezérigazgató-helyettes elmondta: előzetes tájékoztatást küldtek arról, hogy az adott ügyletet, a fedezeti ingatlant kényszerintézkedésre jelölte a bank.

Csak azok az ügyfelek kaptak a NET vonatkozásában is tájékoztatást, akik esetében a banknál rendelkezésre álló adatok alapján a törvényi peremfeltételeknek megfelel az ügylet és az ingatlan. Ez viszont még nem feltétlenül jelenti az ügyfelek számára azt, hogy az érintettek valóban eleget tesznek majd minden törvényi feltételnek. A törvényes előírások körében több olyan tényező is van, amelyről nincs még információ – mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Bába Ágnes szólt arról is, hogy a SZÉP-kártyák kibocsátásába részben azért szállt be a bank, hogy bővítse ügyfélkörét. Elmondta: a K&H Bank az elmúlt év végén lépett a SZÉP- kártya kibocsátására jogosult intézmények sorába.

Kifejtette: a K&H kiterjedt kis- és középvállalati, valamint nagyvállalati ügyfélkörére alapozva jelentős növekedést vár a következő hónapokban a kártya-szerződéskötések területén. Az elfogadói oldalon a K&H az elsők között a Danubius Hotels csoporttal kötött megállapodást, és jelenleg már mintegy háromezer elfogadóhellyel zajlanak a szerződéskötések, 600 szerződést már alá is írtak.

A bank az egyik legnagyobb bankkártya-elfogadó (POS) hálózattal rendelkezik Magyarországon, és 17 százalékos részesedése van mind a belföldi, mind a nemzetközi forgalom szempontjából fontos fizető szálláshelyek között. Munkáltatói oldalon pedig 7000 partnerre számítanak, ami közel 100 000 kártyát jelenthet – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta továbbá, hogy azoknak a munkáltatóknak, amelyek a 2012-re cafeteria-rendszerükbe beépítették a SZÉP-kártyát, először szerződniük kell a kártya kibocsátójával, a szerződés megkötése után elektronikusan rendelhetik meg a kártyát munkavállalóik számára.

A SZÉP-kártya-partnerek számára kialakított szolgáltatási csomagok a bankkártyák elfogadásához hasonló fizetési gyakorlat alapján működnek, a kártyatulajdonosok egy online felületen bármikor ellenőrizni tudják költéseiket, egyenlegüket – ismertette Bába Ágnes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja