Városlista
2022. augusztus 13, szombat - Ipoly

Hírek

2018. Január 16. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ne égessünk szemetet a kazánban!

Ne égessünk szemetet a kazánban!

Több a kár, mint a haszon.

A tűzre dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik környezetünket és károsítják egészségünket, emellett könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban. Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében fontos, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el.

Feltehetően a fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben – így például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, ez azonban nem csupán jogszabályba ütközik, de nagymértékben szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket, ráadásul életveszélyes állapotokat idézhet elő.

A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg a fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire is.

A nem megfelelő tüzelőanyag-választás és a kéménykarbantartás hiánya következtében a fűtési szezonban megnő azoknak a kéménytüzeknek a száma, amelyek szilárd tüzelésű fűtőberendezésekkel felszerelt lakóingatlanban keletkeznek.

Győr-Moson-Sopron megyében 2015-ben 41, 2016-ban 51, 2017-ben 55 kéménytűz volt.

A fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával, a lerakódott korom eltávolításával, megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve időpont egyeztetés céljából elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon, telefonon a 1818-as hívószám tárcsázása után a 9-es, majd az 1-es nyomógombot megnyomva, vagy személyesen Győrben a Benczúr utca 1/A. alatt található megyei ellátási csoportnál.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 16:14, péntek | Helyi

Balesetet okoztak, és elhajtottak a helyszínről

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Augusztus 12. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Augusztus 12. 09:00, péntek | Helyi

Újfajta telefonos trükkös módszerrel próbálnak pénzhez jutni csalók a megyében

Rendőrségi felhívás.

2022. Augusztus 11. 16:00, csütörtök | Helyi

Még fel sem szerelték Kónyban a szabadtéri sporteszközöket, de már megrongálták a frissen bebetonozott tartócsavarokat

Az önkormányzat a jóakaratú helyiek figyelmét és segítségét kéri.