Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2020. December 30. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ne használjuk szemetesnek a kályhát és a kandallót!

Ne használjuk szemetesnek a kályhát és a kandallót!

Környezetszennyező és veszélyes.

A katasztrófavédelem egyik fontos feladata a prevenció. Így fontos a lakástüzek, a szén-monoxid-mérgezések, a kéménytüzek megelőzése, de ezek mellett szólnunk kell biztonságunk, egészségünk és környezetünk védelme érdekében is.

A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket és károsítják egészségünket, könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban.

Feltehetően a fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben – így például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, ez azonban nem csupán jogszabályba ütközik, de nagymértékben szennyezi a környezetünket és károsítja egészségünket, ráadásul életveszélyes állapotokat idézhet elő. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg a fűtés során izzani kezd, meggyullad és ez akár kéménytűzhöz is vezethet.

Szilárdtüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. A háztartási hulladékok otthoni fűtőberendezésben való elégetése során olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, illetve olyan kémiai reakciók indulhatnak be, amelyek új, mérgező vegyületeket létrehozva és a levegőbe kerülve a környező talajba, a növényzetbe és az élővizekbe is beépülnek. A mérgező anyagok az emberi szervezetbe bekerülve különböző, de elsősorban légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak.

Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében kiemelkedő jelentőségű, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el.

AGyőr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a háztartásban keletkezett hulladékot ne dobják a tűzre, hanem gyűjtsék szelektíven, ezzel is biztosítva az élhető környezet fenntarthatóságát, az így gyűjtött hulladékok újrahasznosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 09:00, csütörtök | Helyi

Rajzold le Kóny jellegzetes épületeit, utcaképeit vagy tájait!

Rajzpályázatot hirdetett Kóny Önkormányzata.

2022. Május 25. 16:00, szerda | Helyi

Balesetek szemtanúinak jelentkezését várják

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Május 25. 13:00, szerda | Helyi

100 éves rábapordányi önkéntes tűzoltót köszöntöttek a körzeti versenyen

Szilban rendezték a csornai körzet önkéntes tűzoltóinak a versenyét

2022. Május 25. 09:00, szerda | Helyi

Madárbarát település címet nyerhetnek a sikeres pályázók

A pályázat célja az olyan magyarországi települések önkormányzatainak bevonása a mintaprojektbe, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére.