Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2015. Június 05. 07:07, péntek | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Négymillió amerikai kormányalkalmazott adatait lopták el hackerek

Négymillió amerikai kormányalkalmazott adatait lopták el hackerek

Négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától - közölte csütörtökön az amerikai belbiztonsági minisztérium.

A hackertámadás tényét áprilisban, a kényes, "személyekhez társítható" adatokhoz való hozzáférést májusban észlelték, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét. Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, internetes kiadásában a The Washington Post és a The Wall Street Journal is azt állította, hogy a behatolás mögött a kínai kormány áll. Hivatalos vádak ezzel kapcsolatban Washington részéről egyelőre nem hangzottak el.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint az adatlopás potenciálisan az összes kormányzati szervet érintheti. Kulcskérdés az incidenssel kapcsolatban, hogy vajon a hírszerzés alkalmazottjai is kompromittálódtak-e.
Az amerikai szövetségi kormánynak jelenleg 2,7 millió aktív alkalmazottja van. A fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a behatolók, de arról nem hangzott el tájékoztatás, hogy kikéhez igen. A CNN hírtelevízió értesülése szerint a hackerek decemberben hatolhattak be a komputerrendszerbe.

Az eset felderítésébe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott. A behatolást a belbiztonsági tárca EINSTEIN elnevezésű, a szövetségi internetes adatforgalmat figyelő rendszere észlelte.

A Személyzeti Menedzsment Hivatala (OPM), amelynek a számítógépes rendszerét feltörték, egyebek között a kormányzati alkalmazottak hátterének ellenőrzésével foglalkozik, annak megállapításával, hogy ki jogosítható fel titkos anyagokhoz való hozzáférésre. Az ilyen vizsgálatok 90 százalékát az OPM végzi el.

A hivatal arra figyelmeztette a támadás lehetséges áldozatait, hogy ellenőrizzék bankszámláikat.

Novemberben a belbiztonsági minisztérium egy volt szerződéses alkalmazottja egy másik kibernetikai behatolást fedezett fel. Akkor a tárca 25 ezer alkalmazottjának és több ezer más kormányalkalmazott személyi kartonjához fértek hozzá.

Ezen a héten az amerikai adóhivatal (IRS) számítógépes rendszeréből 100 ezer ember adóbevallásának adatait lopták el. Az CNN szerint ez a támadás Oroszországból indulhatott ki.

Címkék: adat, amerika, hacker

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót