Városlista
2023. június 1, csütörtök - Tünde

Hírek

2011. December 30. 09:10, péntek | Helyi
Forrás: kisalföld.hu

Negyven év szolgálat a mentő volánjánál

Negyven év szolgálat a mentő volánjánál

A hatvanhárom éves Hoffer István negyven évig vezette a kapuvári mentőautókat. Véleménye szerint a legnehezebb időszak, míg kiérnek a balesetek helyszínére- mondta el a kisalföld.hu-nak.

Fiatalemberként mezőgazdaságigép-szerelőnek készült, aztán mégis a mentőknél húzott le negyven évet a kapuvári Hoffer István. – Az akkoriban épült mentőállomásra kerestek sofőröket, így szinte véletlenül kerültem a kapuvári mentőkhöz 1971. szeptember 22-én – mesélt a kezdetekről a nyugdíjba vonuló kapuvári férfi. A négy évtized alatt több mint egymillió kilométert tett meg balesetekhez, betegekhez vezetve. Ahogy lapunknak elmondta, mindig az az időszak a legnehezebb lelkileg, amíg kiérnek a helyszínre.

– Nyugtalanok vagyunk, leginkább amiatt, nehogy gyermek sérült vagy beteg várjon bennünket a helyszínen – mondta Hoffer István. Az egyik legmegrázóbb esete 1975 őszén történt, amikor egy teherautó szinte ledarált egy egész családot szállító Skodát. – Megrázó volt a látvány, ahogy az árokba borult, teljesen szétroncsolódott autóba csöpögött bele az olaj, sajnos ott már nem volt szükség arra, hogy letöröljük a szennyeződést – mesélte egyik esetét a sofőr. Hangsúlyozta: munkája során nem szabad, hogy a tragédiák lefoglalják a gondolatait, mint mondta, a helyszínen már végezni kell a munkát, arra kell figyelni, hogy a legnagyobb és leggyorsabb segítséget nyújtsák.
– Sajnos olyan is volt, akit újraélesztéssel visszahoztunk az életbe, majd a kezeim között halt meg – beszélt a mentős munka lelki nehézségeiről a nyugdíjba vonuló férfi. Volt azonban számos eredményes beavatkozásuk is, többek közt nemrég egy vitnyédi, villamos áram sújtotta fiatalembernél, ahol a gyorsan kiérkező mentők sikeresen élesztették újra a fiatalembert.
– Húszévnyi munka után kezdődtek nálam a rossz álmok, alvás közben mindig a feleségemet szerettem volna megmenteni – mondta Hoffer István.
A mentőautó vezetése mellett sok esetben segítenek a sofőrök a szakszemélyzetnek is. – Amikor az ápoló egy magatehetetlen ember megmentésén vagy gyógyításán dolgozott, mindig együttérzéssel beszéltem a sérülthöz, akinek a szemébe nézve látni a tehetetlenséget, a félelmet – fogalmazott.

Munkája mellett nem egy esetben civilként is segített az országutakon, de sem mentőautóval, sem saját autójával nem okozott balesetet a negyvenévnyi munka alatt.

Címkék: kapuvár, mentők

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 31. 16:00, szerda | Helyi

Figyeljen a motoros, figyeljen a motorosra!

Az elmúlt hetekben több motoros is balesetet szenvedett. Felhívást adott ki a rendőrség.

2023. Május 31. 13:00, szerda | Helyi

Megnyílt az Ügyes kezek dicsérete című kézműves kiállítás a csornai könyvtárban

Mézeskalács és nemez alkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók.

2023. Május 31. 09:00, szerda | Helyi

Ismeretlen károkozókat keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2023. Május 30. 16:00, kedd | Helyi

Árokba borult egy cseppfolyósított szén-dioxidot szállító kamion Enesénél

A 21. héten történt.