Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Július 18. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: FLOW PR

Néhány tudnivaló, hogy a nyaralás tényleg gondmentes kikapcsolódás legyen

Néhány tudnivaló, hogy a nyaralás tényleg gondmentes kikapcsolódás legyen

A biztonságos nyaralás szabályai

Javában tart már a nyaralási szezon, sokan azonban csak ezután tervezik a nyári vakációjukat. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) szakértői összefoglalták azokat az óvintézkedéseket, melyek betartásával elkerülhető a legtöbb tipikus nyári baleset. Problémák természetesen még a legóvatosabb utazókkal is előfordulhatnak, így mindenképpen javasolt utasbiztosítás megkötése is a nyaralás idejére: az EUB ügyfelei közül csak tavaly nyáron nagyságrendileg 2500-an kerültek bajba, vagyis naponta közel 30 különböző esetben volt szükség a biztosító munkatársainak segítségére.

A kizárólag utasbiztosításokra specializálódott Európai Utazási Biztosító (EUB) a tavalyi évben összesen több mint 4500 esetben sietett az ügyfelei segítségére. A káresetek több mint fele a nyári hónapokban történt, ezért is különösen fontos, hogy felkészülten, a megfelelő óvintézkedések és a nyaralás jellegének megfelelő biztosítás megkötésével védjük magunkat a váratlan helyzetektől. Az EUB-nak kifejezetten tengerparti nyaralásokra, városlátogatásra vagy például hajóutakra is van ideális megoldása. Az EUB szakértői összegyűjtötték, hogyan készülhetünk fel alaposan a nyaralásra:

Irány a tengerpart – ruházkodás, étkezés és napozás
Fontos a nagy hőségben, hogy megfelelően szellőző ruházatot válasszunk, és az étkezésre is érdemes odafigyelni, mert a nehéz, nagy kalóriatartalmú ételek szintén fokozott terhelést jelentenek a szervezetnek. Lehetőleg részesítsük előnyben a zöldségeket, halat, gyümölcsöket, de mindig kellő mennyiségű folyadék fogyasztásával együtt.

Tengerparton különösen figyeljünk oda arra, hogy ne égjen meg a bőrünk a napsugárzástól! Az UV-B sugárzás egyre erősebb, így egy 10-20 perces napozás után tartsunk szünetet, húzódjunk árnyékba, vagy könnyű, légáteresztő ruhával fedjük magunkat.

Legyen mindig megfelelő faktorú naptej az utazócsomagban, szemünket pedig megfelelő minőségű napszemüveggel védjük.

Tengerparton a lábujjak és a talp sérülése a leggyakoribb baleset. Lehetőség szerint vastagabb talpú tengerparti szandált viseljünk, ha pedig mégis megsérültünk, érdemes orvosnak megmutatni, hiszen a fertőzés veszélye nagy lehet, akárcsak a tengerparti élőlények okozta sérülések esetében. Egy-egy ilyen súlyosabb esetben érdemes lehet akár még le is rajzolni, hogy milyen állat okozta a sérülést, így a nyelvi nehézségek ellenére is nagyobb eséllyel tudja az orvos azonosítani a kórokozót.

Óvatosan közlekedjünk csúszós sziklákon is, hiszen ebből is könnyen nagy baj lehet: az EUB-nak volt olyan ügyfele tavaly, aki Krétán nyaralt a családjával, megcsúszott a sziklás tengerparton, és eltört a csípője. Ezt követően egyből kórházba került, ahonnan csak 10 nap után lehetett Magyarországra hozni. A kezelés teljes költsége majdnem elérte a 6 millió forintot, melyből a hazaszállítás közel 5 millió forintot tett ki, amit egyébként az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC) egyáltalán nem finanszírozott volna.

- Sokan tévesen azt gondolják, az utasbiztosítás csak egy felesleges plusz kiadás. Azonban külföldön jellemzően már egy kisebb orvosi beavatkozás is százezres nagyságrendű lehet, egy súlyosabb balesetnél pedig a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés és a hazaszállítás költségei elérhetik a több millió forintot is, biztosítással azonban mentesülhetünk ezen költségek alól – mondta el Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

Gyógyszerek, egészségügyi védelem
Utazás előtt állítsunk össze a szokásos gyógyszerekből egy „alapcsomagot”, melybe kerüljön mindenképpen fájdalom- és lázcsillapító, illetve a kisebb felületi sérülések kezelésére alkalmas szerek (fertőtlenítő, ragasztó, sebtapasz).

Ha repülővel utazunk, a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindig a kézitáskába tegyük.

Érdemes előre tájékozódni a szálláshely környéki egészségügyi szolgáltató helyről, kórházról, hogy baj esetén tudjuk, hova fordulhatunk. Ebben egyébként az EUB-Assistance szolgáltatója is segít.

Gyermekekkel történő, különösen hosszabb utaknál érdemes indulás előtt a gyermekorvos tanácsát is kikérni a lehetséges problémákról, mint például a lázcsillapítás, vagy a hasmenés esetén adható gyógyszerek, és ezek szükséges napi dózisai.

A nagy hőség és a kiszáradás veszélye
Az emberi szervezet nehezen tud alkalmazkodni a nagy hőséghez, főleg 30 Celsius-fok felett adódhatnak komoly problémák. A folyadékszükséglet ilyenkor akár 1 literrel, fokozott mozgás esetén még ennél is többel nőhet. Az alkoholos italok, a kávé és a fekete tea ilyenkor kerülendők, mert csak növelik a kiszáradás lehetőségét. Nem szerencsés üdítőitalokat inni, részben cukor- és energiatartalmuk miatt, másrészt csak szomjasabbnak érezzük utána magunkat. Ezek helyett válasszunk inkább szénsavmentes ásványvizet.

Ha autóval utazunk, a nagy meleg miatt többször álljunk meg pihenni és folyadékot fogyasztani. Amennyiben lehetséges, inkább a reggeli és késő délutáni-esti időszakra tervezzük az utazást, és arra is figyeljünk, hogy kellő mennyiségű folyadék legyen az autóban. A légkondicionálót pedig úgy állítsuk be, hogy a kinti hőmérsékletnél csak 4-8 fokkal legyen kevesebb, különben kiszálláskor kellemetlen érzés, sőt a hirtelen hőhullám miatt akár rosszullét is kialakulhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!