Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 22. 10:22, szerda | Helyi
Forrás: mti

Nehéz helyzetben az érettségizők

Nehéz helyzetben az érettségizők

A hétvégén lejár a meghosszabbított felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő is.

Az időn érettségizők és továbbtanulni szándékozók terveit alaposan felforgatta az a januári kormánydöntés, amivel drasztikusan csökkentették az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát. Az évek óta bizonyos pályákra, szakterületekre készülő fiatalok érdeklődésüknek megfelelő fakultációkat választottak már két éve a középiskolában. A felvételi beadása előtt pár héttel szembesültek azzal a jogi, társadalomtudományi vagy közgazdaságtudományi területre készülők, hogy szinte esélytelenek államilag támogatott helyre bejutni. Ha diplomát akarnak szerezni, nekik a szülői segítség, vagy ahol ez nincs, a megemelt diákhitel marad. Már annak, aki meri vállalni.A grafikonon látható, hogy milyen mértékben csökkent a támogatott helyek száma.
Aki állami támogatott helyre bekerül a felsőoktatásban, annak szerződést kell aláírnia az állammal, hogy megfelelő időn belül befejezi tanulmányait, 20 éven belül tanulmányi idejének kétszereséig (pl 3 éves tanulmyány után 6 évig) Magyarországon végez munkát.

Az új feltételeket eddig lehetett mérlegelni, a módosított határidő is lejár február 24-én pénteken. Aki tehát tovább akar tanulni, annak legkésőbb pénteken be kell adni a jelentkezési lapját.

Jelentkezni postán elküldött felvételi űrlapon lehet, vagy interneten. A felsőoktatási intézmények általában mindenkinek az elektronikus jelentkezést ajánlják, mert például az kitöltés közben jelzi az esetleges hibákat vagy hiányosságokat.

Címkék: felsőoktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.