Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2016. Október 09. 09:15, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

Ingyen se kellenek Csornán a napelemek, ha ellenzéki képviselő javasolja?

Ingyen se kellenek Csornán a napelemek, ha ellenzéki képviselő javasolja?

Nem ért rá a pályázattal dolgozni a hivatal.

Már tavalyi cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogy akar-e napelemeket telepíteni Csorna város. Dani Richárd önkormányzati képviselő még 2015 szeptemberében javaslatot tett, hogy a hivatal készüljön fel, mert ilyen célra biztosan lesz pályázati kiírás. A javaslat azt tartalmazta, hogy mérjék fel az önkormányzati ingatlanokat, hova lehetne napelemeket telepíteni, azok milyen kapacitással tudnának áramot termelni, és az mennyivel csökkentené az önkormányzat áramszámláját. A javaslatot a többség a 2015 évi októberi ülésen elutasította azzal az indokkal, hogy nyitott kapukat döngetet a képviselő, mert az önkormányzat is készül erre tavasz óta.

Kapuváron 2016 szeptember 26-án testületi ülésen döntöttek napelem telepítési pályázat a beadásáról. A kapuvári előterjesztésből kiderült, ahogy Dani Richárd megjósolta, valóban kiírtak ilyen pályázatot tavasszal. A 100%-os támogatású pályázat már 2016 április óta meg volt nyitva, és a beadási határideje 2016 szeptember 30-án lejárt. A tavalyi ígéret ellenére mégsem került ilyen javaslat a csornai testület elé.

Dani Richárd levelet írt még a pályázati határidő lezárása előtt dr Bónáné dr Németh Katalin polgármesternek, hogy utasítsa a hivatal szakembereit, amit ebben a kérdésben tenni lehet szeptember 30-ig a pályázat előkészítésére, azt tegyék meg. Javasolta azt is, hogy hívjon össze ebben a napirendben péntekre, szeptember 30-ra rendkívüli ülést, hogy a város ne essen el ettől a lehetőségtől, ha már állítólag 2015 tavasza óta készítik elő ezt a javaslatot. Mentsék, ami még menthető! A pályázathoz önrész sem kell, teljes mértékben támogatásból lehet megvalósítani a fejlesztést. A polgármester válaszában közölte, hogy már sok pályázatot beadtak, ezzel nem volt idejük foglalkozni, meg biztos lesz még ilyen pályázat.

Felvetődik az a kérdés, hogy ha 2015 októberében azért utasították el Dani Richárd javaslatát, mert tavasz óta már foglalkozik ezzel a hivatal, akkor a 2016 áprilisában kiírt pályázatra miért nem értek rá szeptember végéig? Kapuvár önkormányzata is sok pályázatot nyújt be, ott mégis volt idő erre is. Ráadásul egy pályázatot már nyertek ilyen célra, ez tehát a második. A környező önkormányzatok közül többek közt például Bágyogszovát és Kóny is nyert ilyen pályázatot, rég túl vannak a megvalósításon is.

Ha a polgármester válaszlevelét elolvassuk, az a kérdés is felvetődik, hogy a tényleg sok benyújtott pályázat mellett miért pont arra nem maradt idő, amelyik az önkormányzatnak kiadáscsökkenést, az önkormányzat által fel nem használt áram értékesítéséből még bevételt is eredményezett volna?

A pályázat beadási határideje lejárt. Kapuváron valószínűleg újabb napelemek felszerelésével tovább csökkentik az önkormányzat kiadásait, Csornán újra nem lesznek napelemek önkormányzati épületeken. Fizetik tovább az áramszámlát.

Dani Richárd polgármesternek küldött levelét és a polgármester válaszát ide kattintva olvashatja. A tavalyi cikk, és ez alapján eldöntheti, helytálló kérdéseket tettünk-e fel.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 09:00, csütörtök | Helyi

Rajzold le Kóny jellegzetes épületeit, utcaképeit vagy tájait!

Rajzpályázatot hirdetett Kóny Önkormányzata.

2022. Május 25. 16:00, szerda | Helyi

Balesetek szemtanúinak jelentkezését várják

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Május 25. 13:00, szerda | Helyi

100 éves rábapordányi önkéntes tűzoltót köszöntöttek a körzeti versenyen

Szilban rendezték a csornai körzet önkéntes tűzoltóinak a versenyét

2022. Május 25. 09:00, szerda | Helyi

Madárbarát település címet nyerhetnek a sikeres pályázók

A pályázat célja az olyan magyarországi települések önkormányzatainak bevonása a mintaprojektbe, amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére.