Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. November 02. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Nem kellenek a napelemek Csornára?

Nem kellenek a napelemek Csornára?

Nem szavazta meg a napelemek telepítését a FIDESZ és a Jobbik.

A csornai önkormányzat legutóbbi ülésén Dani Richárd önkormányzati képviselő (MSZP-DK) javasolta, hogy az önkormányzat kezdje el egy napelem telepítési beruházás kidolgozását. A javaslatról és a fogadtatásról kérdeztük az előterjesztőt.

- Mi volt az írásban előzetesen beadott javaslat lényege?
- Az önkormányzat és intézményei jelenlegi működésének energia fogyasztása sok pénzbe kerül az önkormányzatnak. Csak a Városháza villanyszámlájára másfél milliónál is többet költ az önkormányzat egy évben.- válaszolta Dani Richárd. Vannak azonban ma már olyan megoldások, amelyek úgy biztosítják a szükséges energiát, hogy azzal a környezetet is védik. A közvetlen környezetünkben mostanában fejezett be napelem telepítést Kapuvár és Bágyogszovát is pályázati támogatással. Nekünk is lépnünk kell! Javasoltam, hogy az önkormányzat saját szakembereivel mérje fel, melyik önkormányzati tulajdonú ingatlanokra lehet napelemeket telepíteni, ezek milyen kapacitással tudnának dolgozni.

- Mivel indokolta a javaslatát?
- A beruházás megtermeli az önkormányzat villamos energia igényét, és az általunk nem hasznosított energiát el lehet adni a szolgáltatóknak, ezzel bevételünk keletkezik. Ezekhez a célokhoz az Európai Unió is jelentős támogatásokat ad. Az önkormányzat ma még jelentős forrásokkal rendelkezik pénzmaradványból és az átmeneti iparűzési adó növekedésből. Fontosnak tartom, hogy végre olyan fejlesztéseket is megvalósítsunk ebből a pénzből, amik a későbbi működési költségeinket csökkentik, és még bevételt is eredményeznek.

- Az önkormányzati saját erő és a pályázat mellett milyen anyagi lehetőségeket lát a beruházás megvalósítására?
- Mindenképpen ki kellene használnunk, hogy városunk határában napelemgyár épül. Javasoltam, bízzuk meg az önkormányzat vezetését, hogy a leendő gyár vezetésével és tulajdonosaival vegyék fel a kapcsolatot, hogy induló referenciaként ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel adjanak napelemeket!

- Hogy fogadta a testület a javaslatot?
- Felemás módon. Látszólag egyetértettek vele, de mégis nemmel szavazott a FIDESZ és a Jobbik. Állítólag „nyitott kapukat döngetek”, mert erre már ők is gondoltak. A polgármester asszony azt állította, hogy tavasz óta dolgoznak az előkészítésen. Ha ez igaz lenne, akkor önkormányzati képviselőként már tájékoztatást kellett volna kapnunk erről. Ennél sokkal lényegtelenebb ügyekben is kérnek testületi felhatalmazást. Érdekes módon azonban második hete nem tud senki válaszolni arra a kérdésemre, hogy kivel egyeztethetek, ki foglalkozik ezzel az üggyel a hivatalban. Pedig nincsenek olyan sokan. Ha pedig semmiféle előkészítő munka nem folyik, akkor mi szükség van a mellébeszélésre? Tartok tőle, az a baj, hogy ellenzéki képviselőtől érkezett a javaslat. Egyre inkább az az érzésem, hogy az önkormányzati többség szerint az ellenzéknek még ahhoz sincs joga, hogy jó ötlete legyen. Hasonló sorsa lett a Vilmos-parki futópályáról szóló júniusi javaslatomnak is. Szóban támogatták, hogy ez jó ötlet, de még napirendre sem vették. Ezt azzal indokolták, hogy az egész Vilmos-parkot érintő koncepció részeként tárgyaljunk erről. Azóta erről a koncepcióról sem hallunk egy szót sem. A város fejlesztése közös felelősségünk, és javaslataimmal én is ki akarom venni ebből a részem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 19:00, vasárnap | Helyi

Egy friss klímajelentés szerint Európa a leggyorsabban melegedő kontinens

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

2024. Május 12. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Május 12. 13:00, vasárnap | Helyi

Kerekítő mondókázó foglalkozás babáknak Bágyogszováton

Belépődíj nincs

2024. Május 12. 09:00, vasárnap | Helyi

45 éves a pedagógia szakképzés a Hunyadiban

Jubileumi ünnepség