Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 29. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Nem mindenki támogatja az ócsai lakóparkot

Nem mindenki támogatja az ócsai lakóparkot

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége egyetért a kiszolgáltatottak megsegítésével, támogatja azt, hogy a komplex kormányzati eszközök között a szociális bérlakásépítés is szerepel.

Ócsát viszont több szempontból nem tartják túl jó helyszínnek a bajba került devizahiteleseket támogató lakásépítés szempontjából.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége elhibázottnak, (mert gazdaságtalannak, a korszerű urbanisztikai törekvésekkel ellentétesnek, és társadalmilag fenntarthatatlannak) tartja azt a konkrét megoldást, amely e kormányzati program megvalósítása keretében az Ócsára tervezett szociális bérlakás-együttes megvalósítására irányul. A településszerkezettől elszakadó, laza beépítésű, munkahelyektől és szolgáltatásoktól távoli új lakóterület – a Magyar Urbanisztikai Társaság Elnökségének véleménye szerint – nem alkalmas arra, hogy követendő példa legyen hasonló társadalmi problémák megoldására.

Állásfoglalásukban azt írják, hogy a budapesti agglomeráció területén túlkínálat van a települések belterületeihez csatlakozó lakóterületekből. A kiválasztásnál elhibázott csupán azt a szempontot elsődlegesként kezelni, hogy terület állami tulajdonban legyen. Az épülő lakásoknak az érintett településbe kell integrálódniuk.

A Magyar Urbanisztikai Társaság szerint az autonóm település előfutárainak tekinthető kertvárosok létesítése mindig akkor volt sikeres, ha lakóit a közös munkahely, a társadalmi kötelékek rendszere szolidárissá tette mind lakóhelyükkel mind egymással. A leginkább kiszolgáltatott társadalmi csoportok közötti szolidaritást a puszta kiszolgáltatottság nem hozhatja létre. Az egészen különböző összetételű, foglalkozású, eltérő eredeti lakóhellyel rendelkező embereket önmagában a hitel visszafizetésének képtelensége, az ebből következő közös sors nem fogja összetartani.

A társaság szerint a kiszolgáltatottság önmagában nem teremti meg a kertgazdasággal összefüggő mezőgazdasági ismerteket, ami nélkül elképzelhetetlen egy korszerű mezőgazdasági tevékenység. Ezen ismeretek hiánya már több ilyen kísérlet kudarcával járt.

Úgy látják, hogy a lakások átlagos nagysága tartós lakóhely kialakítására alkalmatlan, legfeljebb lépcsőfokul szolgálhat a tovább lépéshez. Ez a helyzet ugyanakkor ellentmond a gazdálkodási és közösségépítési feltételeknek. A lakóhely, a lakás és a mezőgazdálkodás területeinek kapcsolatát számos egyéb, a falusi porta analógiájától eltérő térszerkezeti formáció is biztosíthatná, a pályázati kiírásban szereplő kötelezően betartandó övezeti előírásoktól akár eltérően is. A pályázati kiírás ettől eltérő lehetőségek vizsgálatát, tervezését nem teszi lehetővé.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége – egyhangúlag - úgy döntött, hogy a fentiekben felsorolt érvek alapján kötelességének érzi felhívni a figyelmet a fejlesztés felülvizsgálatának és átgondolásának szükségességére. Az Elnökség az Ócsára tervezett fejlesztés előkészítésére kiírt tervpályázat eredményeinek megismerése után széleskörű szakmai fórumot rendez, és ennek ajánlásait eljuttatja a kormányzat képviselőihez.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.