Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 04. 13:04, szerda | Belföld
Forrás: mti

Nem mutatták ki a krími-kongói vérzéses láz vírusát a Margit-szigeti kullancsokból

Nem mutatták ki a krími-kongói vérzéses láz vírusát a Margit-szigeti kullancsokból

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja,

hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból – közölte a PTE szerdán az MTI-vel.

Az egyetem „a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében” kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1-en kedden elhangzott szavaira reagált.

Kapiller Zoltán István annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, azt nyilatkozta a műsorban, „a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják”.

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azt írta, hogy Kapiller Zoltán István „nyilatkozatában összemosott több fontos információt”.

Közlésük szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki, arra közvetlen bizonyíték nincs.

Hozzátették: a PTE virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

Címkék: kullancs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: