Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Szeptember 17. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Németországban történelmi csúcsra emelkedett a migrációs hátterű lakosság aránya

Németországban történelmi csúcsra emelkedett a migrációs hátterű lakosság aránya

Németországban minden korábbinál magasabbra, 21 százalékra emelkedett tavaly az úgynevezett migrációs hátterű lakosság aránya a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteki adatai szerint.

A Destatis meghatározása szerint az a németországi lakos tartozik a migrációs hátterű emberek közé, aki születésével nem szerzett német állampolgárságot, vagy akinek legalább egyik szülője nem szerzett német állampolgárságot születésével.

A hivatal adatai szerint 2015-ben a 17,11 millióan tartoztak ebbe a csoportba, ami 4,4 százalékos, 723 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A nem migrációs hátterű lakosság 64,28 milliót tett ki, aránya 79 százalékos volt, ami 0,3 százalékos, 215 ezer fős csökkenés éves szinten.

A migrációs hátterű lakosság szokatlanul nagy arányú növekedése a bevándorlók - külföldi állampolgárok - számának emelkedésének tulajdonítható. Ebbe a csoportba tavaly 11,5 millió ember tartozott, ami éves összevetésben 600 ezer fős, 5,5 százalékos növekedés.

A migrációs hátterű lakosság három legfontosabb származási országa Törökország, Lengyelország és Oroszország.

Az egykori Nyugat-Németországba vendégmunkásokat küldő országok - mindenekelőtt Törökország, Olaszország és Görögország - valamelyikéből 6,3 millió németországi lakos származik.

A migrációs hátterű lakosság sokkal fiatalabb, mint a nem migrációs hátterű lakosság. Arányuk a 18 éven aluliak körében 33 százalékos, az 5 éven aluliak körében pedig 36 százalékos. A 65 éven felüliek körében viszont igen alacsony, a 10 százalékot sem éri el.

A képzettséget és a munkaerő-piaci helyzetet tekintve is nagy az eltérés a lakosság migrációs hátterű és nem migrációs hátterű rétege között; a migrációs hátterű rétegben magasabb az iskolai végzettséggel vagy szakmai képzettséggel nem rendelkezők, és a munkaviszonyban nem állók aránya.

Azonban a migrációs hátterű rétegen belül is nagy különbségek mutatkoznak származási országok szerinti bontásban, például a 25-35 éves korosztályban a kínai származásúak 88 százaléka rendelkezik érettségivel, a török származásúak körében viszont csak 16 százalék ez az arány, és míg a francia származásúak havi átlagjövedelme 2622 euró, a bolgár származásúak csak 1352 eurót keresnek átlagosan.

A Destatis jelentésében kiemelte, hogy az adatok az úgynevezett mikrocenzusból - a lakosság 1 százalékának megkérdezésével évente végzett "kis népszámlásból" - származnak, és ebből adódóan nem tükrözik teljesen a 2015-ben lezajlott bevándorlási folyamatot, mert a mikorcenzus alapvetően háztartásokban végzett adatfelvételt jelent, vagyis nem terjed ki a tartományi központi menedékkérő-befogadó állomásokra, amelyekben tavaly az újonnan érkezett menedékkérők nagy része lakott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez