Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 10. 16:09, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Nemzetközi bíróságra került az egyházügyi törvény

Nemzetközi bíróságra került az egyházügyi törvény

Megküldte a magyar kormánynak kérdéseit a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság az egyházi törvénnyel kapcsolatos panaszok ügyében, ezzel elkezdődött az egyházi státus szűkítésének vizsgálata - írta az Index szerdán.

A honlapon kifejtették, hogy - miután több vallási szervezet bepanaszolta a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon - többek között arra a kérdésre kell válaszolnia a kormánynak, sérült-e a kisegyházak szabad vallásgyakorláshoz való joga az egyházak számának csökkentése miatt.
Az Index információi szerint összesen 17, egyházi státusától megfosztott szervezet kezdeményezett eljárást a 2011. december 30-án elfogadott új egyházi szabályozással kapcsolatban. Az Emberi Jogi Bíróság a panaszok egyesítése után a napokban küldte meg az ügyre vonatkozó kérdéseit a kormánynak - közölték.
A cikkben úgy fogalmaztak, a magyarországi egyházak 300 feletti számát 14-re csökkentő, a „lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek jogállásáról" szóló törvény több problémát okozott a kormánynak és a parlamentnek. Tavaly decemberben megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ezért az év vége előtt rendkívüli ülésen kellett újra tárgyaltatni és elfogadtatni a rendelkezést az Országgyűlésben - írták.
Kitértek arra is, hogy az egyesületté visszaminősített egyházak miatt az Európai Unióban is támadások érték a kormányt, és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter "sem hagyta szó nélkül, hogy a változtatás saját egyházát is sújtotta".
Karsai Dániel, hat beadványtevő kisegyház jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a kormánynak négy hónapja van a válaszadásra. Az ügyvéd szerint legkésőbb jövő májusra-júniusra várható ítélet az ügyben.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálat keretében további kilenc kisegyházat képvisel Strasbourgban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során