Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 19. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola

Nemzetközi diáktalálkozó Rábatamásiban

Nemzetközi diáktalálkozó Rábatamásiban

Egy kis iskola nagy pillanatai.

Március 6-án, ha valaki a Liszt Ferenc reptérre, vagy Schwechatra látogatott lehet, hogy első látásra nem értette volna, hogy miért tart egy 20 év körüli fiatal a magasba egy Comenius –Rábatamási táblát. A nagy pedagógus és a rábaközi falu között bizony kevés kapocs létezett a múltban.Most viszont nagyon is valós alapja van. A Lifelong learning - Comenius program keretében a Tempus Közalapítvány támogatásával a rábatamási iskolába látogatott 5 külföldi országból 22 pedagógus és természetesen hoztak magukkal gyerekeket is. A németek és törökök járata Bécsben, míg a walesi, görög és svéd látogatók gépe Budapesten szállt le. Ezért voltak a hát a táblák.

Az iskola tanulói, tanárai csütörtök reggel egy un. üdvözlő partit adtak a vendégek tiszteletére. Az ünnepélyes köszöntésen megjelent Magyarkeresztúr és a Rábatamási polgármestere, és jegyzője, nyugdíjas kollégák, szülők valamint a csornai tankerület igazgató asszonya Nagy Adél és munkatársa Csitkovics Gyula.

Az iskola megbízott igazgatónője magyarul és angolul elmondott köszöntőjében arra bíztatta a gyerekeket, hogy használják ki az alkalmat, ismerkedjenek, építsenek kapcsolatot, s mutassák meg hazájuk egy kis értékes darabját a vendégeknek. Ebből azonnal kaptak egy kis ízelítőt: a gitárszakkör tagjai mutatták meg a tudásukat, majd a népi hagyományok bemutatásán volt a sor: játékok, mondókák, dalok kerültek sorra. Ezt nem lehetett lefordítani, de a gyerekek mosolyát, lelkesedését nem is kell: ez nemzetközi! Minden országban értik!

Aztán jött a meglepetés: nem magyar, töri, infó, rajz, ének, vagy bármely megszokott óra következett. A vendégtanárok komolyan vették a dolgukat: Ők tartottak órát. Az országukról, a szokásaikról, a népükről – angolul. Most jól jött, hogy az angol oktatás talán itt a legjobb a környéken: a tanárok és a volt tanítványok remek tolmácsnak bizonyultak.

A vendéglátók mindent elkövettek azért, hogy a 3 nap alatt minél többet mutassanak meg. Még aznap elvitték a felnőtteket Pannonhalmára majd Győrbe. Közben a gyerekek a Rába Quelle vendégszeretetét élvezték. Állítólag nagyon nagyot fürödtek!Másnap Budapest következett a klasszikus látnivalókkal: Parlament, Mátyás templom, Vár, és egy hangulatos vacsora.Szombaton visszatértek a megyénkbe: Fertőd és Sopron nevezetességeivel, gasztronómia csodáival ismerkedtek meg a vendégek. Biztos, hogy a Harrer cukrászda hírét elviszik Berlinbe a Balikesirbe is.

A gyerekek magyarkeresztúri, jobaházi, bogyoszlói és rábatamási családoknál aludtak. Érdekes találkozás volt, amikor egy török, vagy német gyermek bepillanthatott egy magyar család mindennapi életébe. A nyelvtanulás fontosságát ebben az iskolában nem kell külön hangsúlyozni.

Természetesen a történet nem ér itt véget: májusban a „csapat” Németországban, Berlinben találkozik. Biztos vagyok abban, hogy néhány gyermek elmondhatja a rábatamási iskolában: a Barátaival!
És jövőre folytatódik…!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.