Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. November 06. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Névadójára emlékezett a Közi Horváth József Népfőiskola

Névadójára emlékezett a Közi Horváth József Népfőiskola

20 éve hozták haza és temették újra szülőfalujában a pap politikust.

20 évvel újratemetése után, mons. Dr. Közi Horváth Józsefre emlékeztek Agyagosszergényben. A nevét viselő népfőiskola által szervezett megemlékezésen ünnepi szentmisét mutatott be Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök.

A rendezvény ünnepi szónoka Dr. Surján László, az Európai Parlament alelnöke volt, aki Közi-Horváthot idézve: „Jönnie kell egy jobb kornak” felvezetéssel kezdte beszédét, melyben szó szerinti vagy tartalmi idézetek hangzottak el az egykori pap-politikustól. Ahogy Surján László fogalmazott: „nem is én beszélek, ő szól hozzánk”. Emlékező gondolatait „Közi-Horváth József: Nemzetiszínű pogányság” című művének egy sora köré fűzte: „Jó kereszténynek, jó katolikusnak az nevezheti magát, aki keresztény életet él, a szónak teljes értelmében, akinek a szavain, a cselekedetein, vasárnapján és hétköznapján, egyéni és családi életén átsugárzik az Evangélium”. A helyi templomban – melyet zsúfolásig megtöltöttek a hívek és emlékezők – elmondott beszédében az egykori miniszter hangsúlyozta: „Itt az ideje, sőt késésben vagyunk, hogy – Közi-Horváth - szellemét tovább éltessük, példáját köves¬sük”.

Az emlékezők „A hálás utókor” felirattal koszorút helyeztek el sírjánál, ahol a Kereszténydemokrata Néppárt nevében Firtl Mátyás országgyűlési képviselő mondott beszédet.

A megemlékezés az egykori pap-politikus életéből és munkásságából összeállított kiállítással zárult a Művelődési Házban. Itt Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelentek, a kiállítást pedig Dr. Lendvay József – Németországban élő – egykori tanítványa nyitotta meg. Úgy fogalmazott: „Ő megmutatta nekünk a helyes utat, reménnyel éltetett bennünket, hogy el ne csüggedjünk és arra tanított bennünket, hogy megtartsuk magyarságunkat”. A több száz emlékezőt vonzó ünnepségen a Népfőiskola nevében, Szalai Viktor alapító bejelentette, hogy még az idei évben kiírásra kerül a Közi Horváth József ösztöndíj pályázat, a felsőoktatásban tanuló helyi fiatalok részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Május 03. 09:00, péntek | Helyi

Több vonalon is vonatpótló buszok járnak hétfőtől

Indulás előtt tájékozódjon!

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?