Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Szeptember 22. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Csorna-Kapuvári Szuperinfó

Nézzen ki az ablakon, és láthatja, hogy itt az idő!

Nézzen ki az ablakon, és láthatja, hogy itt az idő!

Így készüljön a fűtési szezonra!

Az esték egyre hűvösebbek, hamarosan meleget kell varázsolni az otthonokba. Ideje, hogy átnézze fűtési rendszerét, a berendezéseket és a kivezető nyílásokat.

Gázkazán felülvizsgálata
Ezeknél a berendezéseknél már alig van olyan feladat, amit mi magunk el tudunk végezni. A nyári üzemmódot állítsuk át télire, és végezzünk próbafűtést, így már most kiderül, hogy működőképes-e? Meghibásodás esetén még van idő szakembert hívni a hideg időszak előtt. Gyakori, hogy a nyári üzemmódban jelentősen lecsökken a víznyomás, ami miatt nem indul el a fűtés és nincs meleg víz. Ellenőrizze a víznyomást, általában 1,5-2 bar közötti értéket kell mutatnia. Ha ez alatt van töltse fel vízzel a kazánt a használati útmutatónak megfelelően. Ha a nyomás rendben van, meleg víz is van, de mégsem indul el a fűtés, akkor érdemes megnézni a lakásban elhelyezett termosztátot: vagy alacsony hőmérsékletre van állítva vagy meghibásodott. A gázkészülékekkel ellátott helyiségekben érdemes CO jelző készüléket is felszereltetni.

Vegyes tüzelésű kazánok, kandallók
A vegyes tüzelésű kazánnál át kell vizsgálni a teljes berendezést: vízkőlerakódás, biztonsági szelep működőképessége, csapok, szelepek állapota, huzatszabályozó állapota, nyomáskiegyenlítő tartály működése, stb.... Ügyelni kell a tüzelőanyag tárolására, biztosítsuk a megfelelő távolságot a tüzelő, fűtő berendezés és az éghető anyag között. A kazán vagy kandalló közelében a nyár során felhalmozott éghető anyagokat távolítsa el. Ellenőrizze le a füstcsöveket is: a füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső tüzet okozhat. A padlástérben a kémény legalább egy méteres környezetéből minden éghető anyagot távolítson el!

Radiátorok légtelenítése
A légtelenítés szintén olyan feladat, amit magunk is elvégezhetünk, itt azonban már típustól függően igencsak változó lehet, hogy milyen módon légtelenítünk. Hogyan állapítható meg, ha levegős a rendszerünk? Az első jel, hogy csobogó hangot hallunk a radiátor belsejéből. Ha ezt tapasztaljuk, akkor tekerjük fel a fűtést, és körülbelül fél óráig hagyjuk maximális üzemmódon működni. Ezután tapogassuk végig a radiátort: a levegő általában felülre kerül, így elsősorban azt vizsgáljuk meg, hogy hűvösödik-e a radiátor lentről felfelé haladva. Ha ezt tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy légteleníteni kell. Ettől függetlenül soha nem árt, ha minden szezon elején légtelenítjük a rendszert, akkor is, ha nem tapasztalunk semmi különöset. A korszerű radiátorok általában automata légtelenítővel rendelkeznek, ezeket elvileg nem szükséges légteleníteni, ugyanakkor tudni kell, hogy ezek is elromolhatnak.

Kémények, kivezető nyílások ellenőrzését lehetőség szerint bízza szakemberre! A kéményeket rendszeres időszakonként ellenőrzik, de ha a két ellenőrzés között hibát észlel, akkor azt jeleznie kell. A kémény eldugulását okozhatja a rossz tüzelési technika, a kémény szerkezetének állagromlása vagy akár egy madár tetem is. A gázkazánok tűzterének és kivezető nyílásának tisztítását bízza a gázszerelőre, érdemes minden fűtési szezon előtt elvégeztetni ezt a munkát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.