Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. December 01. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Agyagosszergény Közi Horváth József Népfőiskola

Nincs béke szabadság nélkül

Nincs béke szabadság nélkül

A Közi Horváth József Népfőiskola legújabb kiadványai

Újabb két kiadványt jelentetett meg a Közi Horváth József Népfőiskola, mely megalakulása óta fontos feladatának tekinti névadója szellemi örökségének ápolását.

2013 őszén a „Pásztora igaz ügyeknek” című Emlékkonferencián került bemutatásra a „Válogatás röpirataiból I.” címet viselő könyvsorozat első része, majd 2014 tavaszán készült el az az Emlékkönyv, mely azokat a beszédeket, írásokat, gondolatokat gyűjti egybe, melyekkel a népfőiskola megalakulása óta megemlékeztek az egykori pap-politikusról.

A most megjelent két kiadvány szintén Közi-Horváth életútjának teljesebb megismeréséhez viszi közelebb az olvasót. A „Nincs béke szabadság nélkül” c. könyv az Állambiztonsági Szolgálat látókörébe került Közi Horváth Józsefet, mint emigráns politikust mutatja be. A 48 oldalas kiadvány tematikája – melynek tartalma levéltári forrásokból és könyvészeti anyagokból áll össze – a megfigyelési dokumentumokra és Közi Horváth József emigrációs politikai tevékenységére, szerepvállalására épül, éles ellentétet bemutatva az akkori államrendszeri szemlélet és a politikai emigrációs gondolkodás között.

A másik kiadvány – egy sorozat első része - Közi Horváth Józsefet, mint politikai gondolkodót kívánja bemutatni, az egykori politikus országgyűlési beszédeit ismertetve. Az első rész – mely a „Nemzeti, keresztény és szociális” címet kapta – az 1939-ben elhangzott felszólalásokat tartalmazza. A kiadványsorozathoz ajánlást Prof. Dr. Horváth János írt. „Megéltük a „zord időket”, a Hitlerista után a Sztálinista diktatúrák zsarnokságát, vállalva az ellenállás terheit” – írja az Országgyűlés egykori korelnöke, aki a következő mondattal zárja gondolatmenetét: „Manapság az önvizsgálat Magyarországában tudni Közi Horváth József életútját áldás.”

A két, most bemutatott kiadvány az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület támogatásának köszönhetően készült el.

A kiadványokhoz hozzájutni a népfőiskolai rendezvényeken lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 13:00, szombat | Helyi

Madárfiókát találtam, mit tegyek?

Útmutató szakértőktől.

2024. Május 04. 09:00, szombat | Helyi

Nyári alkotótábor gyerekeknek Beledben

Érdeklődni jelentkezni a művelődési házban lehet.

2024. Május 03. 16:00, péntek | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizze egyszerűen adószámláját!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában pillanatok alatt ellenőrizheti adószámláját, azaz, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése a NAV-nál.

2024. Május 03. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?