Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 12. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szany ÖTE

Ünnepi és tisztújító közgyűlés a Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesületénél

Ünnepi és tisztújító közgyűlés a Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesületénél

A közgyűlés a hagyományoktól eltérően zajlott. Azon túl, hogy tisztújításra is sor került, megemlékeztek a Szanyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalakulásának 125. évfordulójáról.

Szűkebb hazánkban a mai Győr-Moson-Sopron megye területén nem egy sorsfordulónak tűzesetek voltak a velejárói.

A török idők veszedelmeinek szinte előhírnöke lett Győr leégése 1529-ben, ugyanakkor Sopron környékén Ágfalváé, Balfé. Győr 1594-i ostromának előkészületei során Vének, Vámosszabadi és Dunaszentpál is leégett.
A tűz jótékony szerepe ritkább. Mórichidai hagyomány úgy tudja, hogy 1242 őszén a tatárok elől menekülő Béla király a Rába-híd felégetésével tudott megmenekülni. Csapod és Iván közötti Poklos-tó nevű terület éveken át lepratelep volt, és mikor elnéptelenedett, felgyújtották és a területet ezzel fertőtlenítették.
Különböző községekben és városokban mér az 1800-as évek elején megkezdődött a tűzoltó testületek alakítása. Jelentős fordulat l885-től következett be, aminek az 1888-as kormányrendelet kiadása teremtette meg a falusi tűzvédelem korszakos fordulatát, aminek következtében tömegesen alakultak meg a megyében a községi egyesületek.
A kormányrendelet előírta, hogy minden községben fel kell állítani a tűzoltóságot. A községek szerezzék be a legalapvetőbb tűzvédelmi felszereléseket. A tűzrendészet hatósági feladat is, mely alapján a városok kötelesek helyi tűzvédelmi szabályrendeletet alkotni.
A régi alapszabályok és egyéb okiratok alapján összeállított jegyzék szerint 1887 évben alakult meg Szany község önkéntes tűzoltó testülete is.
Az elődeinknek hálával tartozunk, hogy az adott időszakban ellátták községünk tűzvédelmi feladatait. Az általunk ismert parancsnokok előtt is tisztelgünk, akik az alábbiak voltak: Pongrácz István, Bódis Géza. Ők is mindig a legjobb tudásuk alapján lelkiismeretesen végezték községünk tűzvédelmi feladatait.
Amikor Szany nagyközségi rangot kapott, akkor a hozzánk tartozó községek egyesületeit összevonva került megalakításra a Szanyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, melyhez az alábbi községek alegységei tartoztak: Vág, Rábasebes, Rábaszentandrás, Sobor és Szany.
1975-1991-ig jól működött ez a felállás. Sok közös feladatot oldottunk meg ebben az időszakban, de az alegységek saját községeikben is lelkesen és jól végezve munkájukat látták el az önkéntes tűzoltó tevékenységüket.
A tanácsi rendszer megszűnésével a községek önálló egyesületeket alakítottak. Így átszervezésre került, és alakult újjá 24 fővel a Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülete is. Az egyesületünk a mai napig kiválóan működik a kor előrehaladta miatti természetes személy csere folyamatokkal együtt.

Tisztelt Közgyűlés!

- "A 125 éves jubileum minket a jelen önkéntes tűzoltóit is a feladatok maradéktalan és kiválóan történő elvégzésére kötelezi. Egyben olyan szép jubileum, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni. Éppen ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ezen eseményről községünk lakossága is értesüljön és a község jelentős nyilvánossága előtt is hangot adjunk az ünneplésnek. Ebben a község vezetői maximálisan partnerséget nyújtanak számunkra. Erre megfelelő alkalom lesz a búcsúval összevont szanyi falunap, ahol remélhetőleg egyesületünk tagjainak megjelenése mellett ünnepelhetünk."

Az ünnepi megemlékezés után az elmúlt év mozgalmas tevékenységéről is sikereiről szóló beszámolót és a sikeres vasgyűjtési akció miatt jelentősen megnövekedett költségvetést fogadta el az egyesület közgyűlése.

A 2011-es évben jubiláló tagokat köszöntötte az egyesület elnöke. 20 éves munkáért járó emléklapot vehetett át : Takács Gáborné, Koós Gyula, Funtek János, Orbán Sándor, ifj. Orbán László, Szalai Ervin, Tóth Károly, Varga Pál, Vincze József. A 40 éves munkáért járó emléklapot pedig Nagy György az egyesület rangidőse vehette át.

Mivel az alapszabály értelmében 4 évente kell tisztújítást végezni egyesületünknek, sor került a régi vezetőség felmentésére és az új megválasztására is.
Egyesületünk közgyűlésének döntése alapján a jövőben az alábbi személyek működnek közre az egyesület irányításában:

Egyesület elnöke: Tóth Imre
Egyesület parancsnoka: Vincze Zoltán
Egyesület parancsnok helyettese: Jakab Sándor
Egyesület pénzügyi felelőse: Takács Gáborné
Egyesület műszaki felelőse: Hegyi Tibor
Ellenőrző bizottság elnöke: Varga Pál,
Ellenőrző bizottság tagjai: Szalai Ervin, Hegyi Ferenc

A közgyűlés végén a leköszönő parancsnok Orbán László köszöntése következett. Tóth Imre az egyesület elnöke méltatta a volt parancsnok tűzoltó múltját, majd emlékplakett és ajándékcsomag átadásával köszönte meg az egyesület tagjai és a község lakossága nevében Laci hosszú évtizedekig végzett tevékenységét.
Hosszú, szűnni nem akaró taps közben a volt parancsnok és még sokak szemében legördülő könnycseppek arról árulkodtak, hogy egy rendkívül megható és emlékezetes búcsúztatásra került sor az egyesület életében.

Tóth Imre
egyesület elnöke

Címkék: szany

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása