Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 18. 19:05, vasárnap | Helyi
Forrás: saját forrás

Nők a férfiakért! 17. Egészségnap Csornán

Nők a férfiakért! 17. Egészségnap Csornán

Dr Korányi László a Soproni Erzsébet Kórház urológus főorvosa a prosztata megbetegedéseiről beszélt a csornai Egészségnapon.

A Csornai Nőegylet alig két hónap után újra Egészségnapot szervezett. A szeptemberi programban a nők, a most szombati programjukon elsősorban a férfiak egészsége volt a fókuszban. Előadások, szűrővizsgálatok, termékbemutatók hívták fel az egészség megőrzés fontosságára a megjelentek figyelmét. A prosztata szűrővizsgálat ajtaja előtt sorban álltak a várakozók.

A délelőtt folyamatosan zajló szűrővizsgálatok mellett először a Kapuvári Mentők Egyesületének tagjai az elsősegély alapjait mutatták be.

Dr Korányi László a Soproni Erzsébet Oktató Kórház urológus főorvosa, megbízott főigazgató először a női vizelettartási problémák kezeléséről és a vesebetegségekről beszélt a hallgatóságnak.

Előadásának fő témája azonban a prosztata megbetegedései voltak.

A program után rövid beszélgetésre kértük az előadót.

- Van-e lehetőség a prosztata betegségek megelőzésére?

-Az előadásban három nagyobb, a prosztatát érintő problémakört tárgyaltunk. A jóindulatú megnagyobbodás kialakulása, tünetei, kezelési lehetőségei, a prosztata rák diagnosztikája és kezelés, valamint a gyakran előforduló krónikus prosztata hurut probléma köre.
A prosztata jóindulatú megnagyobbodása alapvetően genetikai eredetű, a hajlam öröklődik.Vizelési problémát számos betegség okozhat.Sokszor a test más betegségei, gyulladásai vezethetnek prosztata problémákhoz, ezért fontos, hogy ügyeljünk általános egészségi állapotunkra !Egyrészt kezeltessük aprónak tűnő egészségügyi problémáinkat, egy fogfájást, vagy bármilyen gyulladásos megbetegedést, ami szervezetünkben kialakult. Másrészt ügyeljünk életvitelünkre, hisz a prosztata betegségei szorosan összefüggnek az életmódunkkal. Ügyeljünk a felfázásra, különösen a derékunk felfázására, és bár apróságnak tűnik, fontos, hogy figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg ne üljünk hideg helyre. Fém, fa vagy műanyag székre lehetőleg úgy üljünk le, hogy tegyünk egy párnát magunk alá. Ha az autónkat szabadtéren tároljuk, télen célszerű ülésfűtést, vagy melegítőpárnát használni!

- Miért fontos a korai felismerés, és milyen eszközökkel szűrhetők a prosztata elváltozások, a prosztata daganat?

-Nagyon örülök, hogy ilyen sokan jöttek el ma a szűrésekre és az előadásra.Mivel a prosztata betegségek nem járnak speciális tünetekkel, ezért nagyon fontos, hogy a férfiak 40 felett rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. Ma itt PSA tesztet végeznek. A PSA a prosztatában termelődő fehérje természetű anyag, melynek szintje prosztatabetegségek (jóindulatú megnagyobbodás, prosztatarák, a prosztata gyulladásos betegségei) esetén is emelkedik. Az alacsony PSA szint valószínűvé teszi a prosztata normál működését, de nem zárja ki egyértelműen és mindörökre, hogy nem alakul ki prosztatarák. Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy legyőzzék a férfiak a szemérmességüket, és évente vegyenek rész urológiai vizsgálaton, ami Kapuváron és Csornán is elérhető szakrendelésen előzetes időpont egyeztetéssel, beutaló nélkül. Itt egyszerű fizikális vizsgálattal megállapítható, hogy van-e prosztata megnagyobbodás, vagy daganat gyanú. Ha további vizsgálatra van szükség a tumor kizárásához, ultrahang vagy egyéb képalkotó vizsgálat segítségét vesszük igénybe.

-Milyen gyógyítási módszereket alkalmaznak?

- Ha megállapítottuk, hogy prosztata daganata van a betegnek és amennyiben a műtéti feltételeknek megfelelő a tumor kiterjedése, a beteg szerv teljes eltávolítása (radikális prosztatektomia) hozhat teljes gyógyulást. A gyógyszeres kezeléssel is elérhető teljes panasz és tünetmentesség akár egy életen át, de ebben az esetben csak elnyomtuk a daganatot a szervezetben.

Ahhoz, hogy ne kelljen eljutni ide, újra csak a szűrővizsgálatok fontosságára hívnám fel a figyelmet. A korai stádiumban felismert prosztata betegségek nagy biztonsággal gyógyíthatóak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás