Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2020. Március 08. 06:10, vasárnap | Külföld
Forrás: mti/infovárosok/illusztráció: pixabay

Nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a környező országokban

Nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma a környező országokban

Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában és Romániában is nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Szlovéniában és Horvátországban is tizenkettőre nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában és Horvátországban is tizenkettőre nőtt az új koronavírussal megfertőződöttek száma, a kórokozó terjedése miatt a szlovén kormány betiltja a nagyobb rendezvényeket és összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot - közölte a helyi sajtó szombaton.

A szlovén válságstáb szombaton tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy mind a 12 szlovén állampolgár külföldön fertőződött meg, köztük egy orvos is.

Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szombaton Twitter-oldalán bírálta a koronavírussal megfertőződött orvost, aki szerinte "hibásan és felelőtlenül" cselekedett. Az említett orvos Olaszországban síelt, majd miután hazatért, mindjárt elkezdett dolgozni.

Legalább 110 személlyel került kapcsolatba mielőtt kiderült, hogy elkapta a fertőzést, köztük a rendelőintézet 60 dolgozójával és 50 pácienssel. Az eset miatt teljesen lezárták a délkelet-szlovéniai Metlika város rendelőintézetét. Az orvos rendelt a városban működő idősotthonban is.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szlovén kormány a nap folyamán betiltja a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket, különös tekintettel Metlikára és környékére, ahol egyéb intézkedéseket is bevezetnek a fertőzés terjedésének megállítására.

Horvátországban Varasd (Varazdin) városában regisztrálták a két újabb esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt és Varasdon négy fertőzöttet tartanak karanténban. Horvátországban négyen kapták el a vírust külföldön, majd megfertőzték közeli családtagjaikat és ismerőseiket.

Két újabb fertőzöttet diagnosztizálták Szlovákiában

Háromra nőtt Szlovákiában az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét annak a férfinak a családtagjainál is kimutatták, akinél pénteken az országban elsőként állapították meg a betegség jelenlétét - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szombaton.
Szlovákiában elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a Covid-19 vírus jelenlétét, őt jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik. A két új fertőzött ennek a férfinak a felesége és a fia. A fiú nemrég tért haza Velencéből, de nála korábban nem jelentek meg a betegség tünetei.

A szlovák egészségügyi tárca égisze alatt létrehozott válságstáb péntektől látogatási tilalmat vezetett be az ország kórházaiban, a büntetésvégrehajtási intézményekben és a szociális intézményekben. A testület azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne látogassanak nyilvános rendezvényeket.

Eddig Szlovákiában csaknem négyszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és eddig három esetben mutatták ki a fertőzést.

Szlovákiában a kormány biztonsági tanácsának (BRSR) a koronavírus veszélyével összefüggésben hozott múlt heti döntése alapján február 28-tól az ország nemzetközi repülőterein egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast, illetve a határátkelőkön szúrópróbaszerűen vizsgálják az utasokat.

Már 11-re emelkedett a romániai fertőzöttek száma

Két új esettel immár 11-re emelkedett a Romániában diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma.

Szombaton egy temesvári és egy vajdahunyadi tinédzser lány szervezetében mutatták ki a Covid-19 kórokozót.

A temesvári lány abban az iskolában tanul, amelyikből két diákot már a város járványkórházában kezelnek. Az iskolában szerdáig felfüggesztették az oktatást, de várható, hogy meghosszabbítják a kényszerszünetet.

A vajdahunyadi lány azon a repülőgépen utazott Olaszországból Romániába, amelyiken a koronavírus-fertőzéssel pénteken diagnosztizált vajdahunyadi férfi.

A 11 fertőzött közül hárman már elhagyták a kórházat. Egy-egy beteget Kolozsváron, Jászvásárban és Craiován kezelnek, a többi a temesvári kórházba van beutalva.

A román hatóságok hivatalos közlése szerint az országban 16 személy van karanténban, 12 927 pedig otthonában elszigetelten várja, hogy megjelennek-e nála a fertőzés tünetei.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

2022. Június 29. 17:04, szerda | Külföld

Joe Biden felesége és lánya is felkerült az orosz feketelistára

Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézkedésként a beutazást Oroszországba az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint.