Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Július 31. 10:47, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években

Nőtt a parlagfű pollenkoncentrációja az utóbbi években, ami a kevésbé érzékenyekből is tüneteket válthat ki, így ők is egyre jobban érintettek lehetnek - mondta Nékám Kristóf allergológus az M1 csatornán vasárnap.

Hozzátette, az utóbbi években mért maximum pollenszám köbméterenként 1600-1700-ra nőtt a korábbi 1000-1600-ról.

Elmondta, augusztus közepétől-végétől, szeptember végéig tart a főbb parlagfű szezon, az allergia főbb tünetei ekkor szemviszketés, könnyezés, orrdugulás. Sok allergiában szenvedő tünetei fordulhatnak asztmába is, ha nem kap megfelelő kezelést - tette hozzá.

Kitért arra, július végén már csak a tüneti kezelés működik, a kezdő allergiásoknak jó az antihisztamin készítmény, súlyosabb tünetekkel azonban a helyileg alkalmazandó szteroidok a legjobb gyulladáscsökkentők a legkisebb mennyiségben, amelyek azonnal hatnak.

Az allergológus szerint az immunterápia is segíthet, ennek során például parlagfűvel, háziporatkával szembeni a kisiklott immunválaszt visszatereli a normális mederbe. Ez a betegek 50 százalékánál működik, azonban 3-4 éven keresztül kell adni, drágább és kényelmetlenebb az alkalmazása, mint a gyógyszeres kezelésnek - fejtette ki.

Címkék: allergia, parlagfű, pollen

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.