Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 22. 13:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Novák Katalin Texas kormányzójával tárgyalt

Novák Katalin Texas kormányzójával tárgyalt

Texas állam ugyanazon értékek mellett áll ki, mint Magyarország - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Austinban, amikor kétoldalú gyakorlati és elvi együttműködési lehetőségekről tárgyalt.

Greg Abbott a találkozón elmondta, hogy Texas az Egyesült Államok gazdaságának motorja, a gazdasági fejlődést és munkahelyteremtést tekintve élen áll az Egyesült Államokban.

A kormányzó azt hangsúlyozta, hogy állama nagyon szívesen folytat üzletet a világgal, nyitott a gazdasági kapcsolatok felé. A szövetségi állam gazdasági fejlődését illusztrálva elmondta, hogy Texas önmagában is a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága lenne. Greg Abbott nyitottságát hangoztatta az együttműködésre, támogatásra, segítségre és közös munkára, amely érinti az autó- és űripar területét.

A megbeszélésen szót váltottak arról is, hogy Texas fejlett kőolaj- és gázipara milyen módokon segítheti Magyarország energiaigényének kiszolgálását, amelyben az együttműködés mind a magyar, mind az amerikai nemzetbiztonság érdekeit is szolgálhatja.

Novák Katalin elismerését fejezte ki a Texas által közelmúltban elért eredményeket tekintve. Kifejtette, hogy Magyarország számára fontosak az erős gazdasági kapcsolatok olyan szövetségi tagállamokkal, mint Texas. Az államfő kijelentette, hogy várakozással tekint a Magyarország és az Axiom Space houstoni központú űripari vállalat között a közelmúltban létrejött 65 millió dolláros szerződésre, különös tekintettel arra, hogy a partnerség elősegítheti a második magyar asztronauta eljutását a világűrbe.

Az államfő hozzátette, hogy a gazdaság és befektetési kérdések fontosak, ugyanakkor kiemelte a két fél által egyaránt képviselt értékeket, mint az illegális migráció elleni küzdelmet, a család értékét, emellett alapvető értékekként a biztonságot és a nemzetet.

A találkozón szóba kerültek a demográfiai kérdések, többi között a múlt héten tartott Budapesti Demográfiai Csúcs szerepe a világ előtt álló népesedési problémák kezelésében.

Novák Katalin egyesült államokbeli hivatalos látogatásának negyedik, Texas államban töltött napján találkozott befolyásos magyar származású amerikai közéleti szereplőkkel: Austinban George Friedman geopolitikai szakértővel, íróval, a Stratfor hírszerzési és stratégiai témákkal foglalkozó kiadó alapítójával, Dallasban Steve F. Udvar-Házy üzletemberrel, befektetővel, az Air Lease Corporation légiközlekedési vállalat ügyvezető elnökével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország