Hírek
2013. Január 29. 05:00, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Növeli a rák kockázatát a folsav?
A túl sok folsav növeli a rák kialakulásának kockázatát - mutatott rá egy széles körű tanulmány, amelyről a BBC számol be. Az ötvenezer résztvevő bevonásával készült tanulmány a rák kismértékű rizikófaktorának emelkedését figyelte meg azok körében, akiknek túl sok folsav található meg szervezetükben.
A folsav, vagy más néven B9 vitamin, amelynek nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen várandós kismamáknál, mert a magzat gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak megfelelő mennyiségű folsav jelenlétében megy végbe megfelelően. Ez csökkenti a velőcső-záródási rendellenességgel, nyitott gerinccel születő csecsemők számát.
A The Lancet című szakfolyóiratban megjelent tanulmány keretében ötvenezer résztvevőnél figyelték meg a rákos megbetegedések előfordulását öt éven keresztül úgy, hogy a résztvevők egyik részének folsavat, másik részének placebót adtak rendszeresen.
Azt állapították meg, hogy a nagy dózisú folsav kis mértékben, statisztikailag nem szignifikánsan növelte meg a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Tehát csak arra kell figyelni, hogy annak szedését senki ne vigye túlzásba.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 28. 07:31, péntek | Életmód
Szallas.hu: télen is népszerű a Balaton a belföldi utazók között
A foglalások 13 százalékával a Balaton a negyedik legkedveltebb belföldi úti cél a téli időszakban - közölte a Szallas.hu csütörtökön az MTI-vel, friss foglalási adatai alapján.
2025. November 28. 07:27, péntek | Életmód
Megnyílt a kínai agyagkatonákat bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
2025. November 27. 07:39, csütörtök | Életmód
Öthetes kikapcsolási moratóriumot hirdetett az MVM
Az ünnepi időszakra időzítve, több mint öthetes kikapcsolási moratóriumot hirdet lakossági ügyfelei számára az MVM - közölte a társaság a Facebook-oldalán szerdán.
2025. November 26. 07:28, szerda | Életmód
Karamellizált fehércsokoládéval bevont kekszes-karamellás édesség lett az év szaloncukra
A soltvadkerti Szent Korona cukrászda által készített karamellizált fehércsokoládéval bevont, Lotus kekszes karamellás szaloncukor nyerte az idei Év Szaloncukra versenyt.

