Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. November 28. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI/illusztráció: pixabay

Novemberben romlott az euróövezeti gazdasági hangulat

Novemberben romlott az euróövezeti gazdasági hangulat

Novemberben a tavaszi visszaesés óta első alkalommal romlott a gazdasági hangulatindex az euróövezetben az Európai Bizottság felmérése alapján.

Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) pénteki közleménye alapján novemberben az előző havihoz képest 3,5 ponttal 87,6 pontra csökkent az euróövezet ESI (Economic Sentiment Indicator) gazdasági hangulatindexe.

A mutató értéke jobb lett a 86,5 pontos piaci várakozásnál, de ezzel együtt is még lényegesen elmarad a koronavírus-válság előtti szinttől. Az index az évet 100 pont felett kezdte, majd márciusban 94,5 pontra csökkent, áprilisban pedig 63,8 pontra zuhant. A mutató értéke azóta hónapról hónapra nőtt és a novemberi volt az első csökkenése havi bázison.

A munkaadók foglalkoztatási várakozásait tükröző EEI (Employment Expectations Indicator) mutató az euróövezetben novemberben 3,3 ponttal 86,6 pontra csökkent az előző havihoz képest. A foglalkoztatási mutató novemberben már a második hónapban csökkent havi bázison.

Az Európai Unióban az ESI 3,6 ponttal csökkent novemberben az előző havihoz képest 86,6 pontra, az EEI pedig 3,3 ponttal 87,2 pontra.

A fogyasztói hangulatindex az euróövezetben mínusz 17,6 pontra, hat hónapja a legalacsonyabbra esett novemberben az októberi mínusz 15,5 pontról, az EU-ban pedig mínusz 18,7 pontra mínusz 16,5 pontról.
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/full_bcs_2020_11_en.pdf

Címkék: euróövezet, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.