Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Augusztus 05. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nyár van és meleg, de ilyenkor érdemes ellenőriztetni a kéményt

Nyár van és meleg, de ilyenkor érdemes ellenőriztetni a kéményt

A kéményseprők a fűtési szezonon kívüli időszakban kevésbé leterheltek.

A kéményseprés szempontjából az ügyfeleket két nagy csoportba lehet sorolni: a családi házban és a társasházban élőkre. Mindkét csoport tovább osztható két másikra: ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet és ahol van.

Vegyük sorra, mi a dolga az embernek, attól függően, hogy melyik kategóriába tartozik.

Amennyibencsaládi házbanél és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprésönkéntes és ingyenes.A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel.

Aki az online ügyintézést választja, előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről. Az alábbi linken lehet időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők az előhívó nélkül, ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát.

A katasztrófavédelem kéményseprői gyakran tájékoztató levelekkel járják végig a településeket. Ilyenkor lehetőség van az ellenőrzés azonnali elvégeztetésére is, de ennek igénybevétele ekkor sem kötelező.

Abban az esetben, ha acsaládi házba gazdálkodó szervezetetjegyeztek be (egyéni vállalkozás, Kft., Zrt., Bt.), akkora kéményseprés megrendelésemár nem opció, hanemkötelesség.Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva egy-, vagy kétévente kell ellenőriztetni.

Aki gazdálkodó szervezet székhelyének, telephelyének tulajdonosa – akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó –, kötelezett a kéményseprés elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére. Ezekben az ingatlanokban a katasztrófavédelem kéményseprői kizárólag a társasházakban dolgozhatnak, az ún. egylakásos ingatlan tulajdonosának az egymással piaci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók egyikétől, írásban kell megrendelnie az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente.

Az alábbi linkenhttp://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalataz irányítószám megadásával elérhetővé válik azon kéményseprőcégek listája, amelyek egyikétől meg kell rendelni a munkát.A gazdálkodó szervezetek a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk kezdeményezik égéstermék-elvezető (kémény) rendszeres biztonsági felülvizsgálatát. Azellenőrzésiránti igénytidőpontfoglalással jelenthetik beaz általuk választott szolgáltatónál.

Társasházi lakásokesetében, ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő értesítést követőenmagától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.

Azokba atársasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezetet van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni.Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni.

Az előzőekben foglaltak alapján az alábbi jó tanácsokkal szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a kéményseprés igénybevételével kapcsolatos tudnivalókra:

  • Amennyiben megrendelés nélkül jelennek meg a kéményseprők - társasházak, lakásszövetkezetek kivételével - ,úgy nem vagyunk kötelesek őket beengedni a munka elvégzésére.

  • Gazdálkodó szervezetek esetében a szolgáltatás igénybevétele előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy a szolgáltatók milyen munkadíj ellenében végzik a tevékenységüket.

A kémények felülvizsgálatát az Ön biztonsága érdekében kell elvégeztetni. Amennyiben a szakemberek megrendelését követően kimennek Önhöz, tegye lehetővé a kéményseprők bejutását az ingatlanába és közreműködésével segítse a kéményellenőrzést és az előírt feladatok elvégzését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei