Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Március 12. 07:05, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Nyárig nem egyezünk meg az IMF-fel?

Nyárig nem egyezünk meg az IMF-fel?

A nyár elejéig kitolódhat a megállapodás a Magyarországnak nyújtandó IMF/EU-hitelkeretről.

Jósolták legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az eddigi tapasztalatok alapján csekély a valószínűsége, hogy a kötelezettségszegési eljárások az EU-bíróság elé kerülnek.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja – amely eddig a legderűlátóbbak között volt a megállapodás időpontjával kapcsolatban a londoni elemzői közösségen belül – befektetőknek összeállított hétvégi helyzetértékelésében azt írta: a kormánynak valószínűleg el kell fogadnia, hogy „elkerülhetetlen a szuverenitás valamelyes mértékű feladása” az IMF/EU-megállapodás fejében.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy az összes vitás kérdést megnyugtató módon rendezni kell még a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások megkezdése előtt, a megállapodás időpontja most már valószínűsíthetően májusra–júniusra tolódik ki – áll a Morgan Stanley értékelésében.

A ház citybeli közgazdászai ugyanerről szóló előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még „75 százalék körüli” esélyt adtak annak, hogy az IMF/EU-megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.

A londoni elemzői közösségben azonban most már általános az a vélekedés, hogy nyár előtt nem várható egyezség Magyarország, az IMF és az EU között az új hitelprogramról.

Időigényes lesz

Az MNO korábban megírta, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital szerint is a harmadik negyedévre tolódhat ki az új IMF/EU-program indulása a várhatóan többfordulós, időigényes tárgyalások miatt. Úgy vélik a megegyezésig a forint valószínűleg 300 forint/euró feletti árfolyamsávban mozog majd.

Lassan haladunk

A Bank of America–Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik a minap Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy „Magyarország halad ugyan az előfeltételekről szóló tárgyalásokkal, de lassan”. A cég londoni elemzői úgy vélekedtek, hogy ez az előkészítő szakasz még egy további hónapot vehet igénybe, és a programról szóló hivatalos tárgyalások ez után kezdődhetnek.

A Bank of America–Merrill Lynch londoni stábja szerint „a felmerült nézeteltérések egyike sem áthághatatlan, ugyanakkor a vitás kérdések egyike sem tűnik gyorsan megoldhatónak”. Mindezek alapján a ház londoni felzárkózó piaci elemzői úgy értékelték, hogy az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

Kár volna otthagyni a tárgyalóasztalt

A Morgan Stanley londoni elemzői hétvégi helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy „kevés hozadéka lenne, ha Magyarország otthagyná a tárgyalóasztalt. Az euró forintárfolyamának legutóbbi megugrása is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kockázati környezet mennyire volatilis, és hogy milyen értékes lehet egy védőháló”.

A ház előrejelzése szerint az IMF/EU-megállapodás aláírásáig nem lesznek meg a feltételei annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank csökkenthesse jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát. A Morgan Stanley elemzői – az Európai Bizottság azon minapi döntésével kapcsolatban, hogy a brüsszeli testület az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást – hangsúlyozták elemzésükben, hogy a hasonló ügyek 95 százalékában megoldás születik, még mielőtt a vitás kérdések az Európai Bíróság elé kerülnének.

Rajtunk nem múlik

Orbán Viktor csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán az IMF-hitel kapcsán úgy fogalmazott, hazánk nincs közvetlen finanszírozási válságban. A gazdaság olcsóbb finanszírozását szolgálja a megállapodás. Orbán elmondta, hogy két hónapja a tárgyalóasztalnál ülünk, de egyelőre nincsen másik fél, „minden felelősség a másik oldalt terheli”.

„Az a szándékunk és célunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdjük a tárgyalásokat az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal” – idézte a The Wall Street Journal Martonyi Jánost.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:51, csütörtök | Belföld

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Meghosszabbítja, de harmadfokról másodfokra módosítja a hőségriasztást az ország egész területén az országos tisztifőorvos péntektől vasárnap éjfélig

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Belföld

Bemutatták a Ganz elektromos midibuszát

Bemutatták szerdán Budapesten a cseh-magyar koprodukcióban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát - közölte a magyar gyártó az MTI-vel.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.