Városlista
2022. szeptember 29, csütörtök - Mihály

Hírek

2015. Július 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Nyáron különösen figyelni kell az élelmiszerek megfelelő kezelésére

Nyáron különösen figyelni kell az élelmiszerek megfelelő kezelésére

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására.

Hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.
Élelmiszer eredetű megbetegedéseket az elfogyasztott ételben lévő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A leggyakoribb tünetek a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. A legtöbb ételmérgezés a háztartásokban történik az alapvető szabályok be nem tartása miatt.

Nyáron különösen figyelni kell a hús- és baromfitermékek, valamint a nyers tojást tartalmazó élelmiszerek (majonéz, habos, krémes sütemények) megfelelő előkészítésére, kezelésére, tárolására. Veszélyforrás minden hűtést igénylő, gyorsan romló élelmiszer is, például a tej, tejtermékek, vagy nyaralásnál a tengeri ételek, kagyló, különösen nyers állapotban fogyasztva.

A Nébih figyelmeztet, hogy megbízhatatlan helyről, nem tiszta, alkalmi árustól ne vásároljunk élelmiszert. Kerülendők a gyanúsan előnyös akciók is, mert a termékek szennyezettek, romlottak lehetnek - teszik hozzá.

A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételt minél hamarabb le kell hűteni, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt újra át kell forrósítani az ételt, nem elég csak megmelegíteni.

Címkék: élelmiszer, étel, nyár

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Devizapiac - A frankkal és a dollárral szemben új mélypontot ért el a forint

A forint napközben új mélypontra került a frankkal és a dollárral szemben.

2022. Szeptember 28. 17:06, szerda | Belföld

Munka közben rádőlt a fa egy emberre, életét vesztette

2022. Szeptember 28. 13:11, szerda | Belföld

Tovább erősödött Magyarország innovációs teljesítménye az Európai Bizottság jelentése szerint

Magyarország idén még közelebb került az EU-átlaghoz a kutatás-fejlesztés és innováció területén.