Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. Július 23. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti

NYT: Washington diplomáciai megoldás helyett Aszad megdöntésére törekszik

NYT: Washington diplomáciai megoldás helyett Aszad megdöntésére törekszik

Az Obama-kormányzat feladta a szíriai konfliktus diplomáciai megoldására irányuló erőfeszítéseit, ehelyett növeli a lázadóknak nyújtott támogatást, és megkettőzte erőfeszítéseit, hogy a hasonló gondolkodású országokkal koalícióra lépve erőszakkal döntse meg Bassár al-Aszad rendszerét - írta vasárnapi számában a The New York Times.

Az amerikai hivatalos forrásokra hivatkozó lap szerint a washingtoni kormány - miután az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön orosz-kínai vétón elbukott a nyugatiak határozattervezete - török és izraeli partnereivel egyeztet arról, hogyan kellene előidézni a szíriai rezsim összeomlását. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter hamarosan Izraelbe látogat, alig néhány nappal azután, hogy Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója folytatott eszmecserét a zsidó állam vezetőivel.
A Fehér Házban naponta tartanak magas szintű tanácskozást a lehetséges forgatókönyvekről. Egyebek között arról, hogy hogyan lehetne bebiztosítani a szíriai vegyifegyver-készleteket és hogy mivel lehetne eltéríteni a szembenálló feleket a tömeges atrocitásoktól. A lap szerint a folyamatos washingtoni konzultációk az jelzik, hogy a szíriai helyzet igen komolyra fordult, miután már egy hete heves harcok folynak Damaszkuszban, és egy pokolgépes merénylet megölte Aszad biztonsági rendszerének több vezetőjét.
Egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékes szerint Washington a kétoldalú konzultációk során értésre adta: ellenzi, hogy Izrael támadást intézzen a szíriai vegyifegyver-készletek ellen, mert egy ilyen akció alkalmat szolgáltatna Aszadnak arra, hogy támogatókat mozgósítson az izraeli beavatkozás ellen.
Az Egyesült Államok továbbra sem kíván fegyvert szállítani a lázadóknak - akiknek beszerzéseit török, szaúdi és katari források fedezik -, viszont kész kommunikációs eszközökkel és kiképzéssel, esetleg hírszerzési adatok megosztásával támogatni őket. A lap szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei Dél-Törökországban már több hete segédkeznek abban, hogy megállapítsák: a szíriai felkelők mintegy 100 szervezetéből melyek juthatnak fegyverhez. E csoportok közül ugyanis több gyaníthatóan kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel.
"Az Aszad-rezsim szabályozott lebontására törekszünk" - jelentette ki Andrew J. Tabler, a washingtoni Közel-keleti Politika Intézetének Szíria- szakértője. Tabler ugyanakkor elismerte, hogy a "szabályozott lebontás" során bármi megtörténhet.
A republikánusok "héjái" régóta katonai beavatkozást sürgetnek Obamától, Mitt Romney, az ellenzéki párt elnökjelölti posztjának várományosa pedig a szíriai ellenzék felfegyverzése mellett foglalt állást. Az elnök ehelyett arra törekszik, hogy az ENSZ-ben az Egyesült Államok mellé állítsa Oroszországot, és hogy a Biztonsági Tanács közösen szólítsa fel távozásra Aszadot.
Amerikai kormányzati források szerint a szíriai lázadókkal tárgyalások folynak az átmenetről, egyebek között arról, hogy Aszad bukása után állítsanak fel ideiglenes kormányt, amelyben egyaránt képviselethez jutnának az egymással szembenálló vallási közösségek - az alaviták, a szunniták és a keresztények - képviselői. Washingtoni kormányzati szakemberek attól tartanak, hogy a kormányzat összeomlása akár Szíria széthullásához és elhúzódó háborúhoz vezethet az ország területén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.