Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 04. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: MNO

Nyugdíjba küldik a 62 év feletti kórházigazgatókat

Nyugdíjba küldik a 62 év feletti kórházigazgatókat

Lapunk úgy értesült: az oktatásügyi és egészségügyi reform során távozniuk kell a 62 év fölötti kórházigazgatóknak is. Ez számos vezetőt érint majd.

Matolcsy György még június 14-én jelentette be, hogy az egészségügyi és oktatásügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, s a 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik majd. Később ezt a kormányszóvivő finomította. Giró-Szász András úgy fogalmazott: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.

Pár nappal később Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt nyilatkozta: az egészségügyre nem vonatkozhat a kötelező nyugdíjazás, és ezt fogja képviselni a tárgyalásokon. Az MNO információi szerint a kórházigazgatók esetében mégis ezt a megoldást választják. Ez számos igazgatót érint, így például dr. Kásler Miklóst, az Országos Onkológiai Intézet vezetőjét vagy Golub Ivánt, az Uzsoki utcai kórház főigazgatóját is. A korhatár nyilvánvalóan az új pályáztatásokra is vonatkozik majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem cáfolta értesülésünket, csak annyit közöltek, hogy még egyeztetések, modellezések folynak, így ebben a fázisban nem áll módjukban tájékoztatást nyújtani. Az ügyben megkerestük az erőforrástárca egészségügyi államtitkárságát is, írásbeli kérdéseinkre azonban még nem kaptunk választ.

Az új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya az eddigi 70. életév helyett az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig – tehát 62 éves korukig – állhat fenn. Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba. Ebben a kérdésben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió Bíróságánál.

Az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az „definíciószerűen nem lehet diszkriminatív” – mondta el korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

mno.hu

Címkék: birák, nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.