Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: orientpress

Obama lemondta találkozóját Putyinnal

Obama lemondta találkozóját Putyinnal

Lemondta Moszkvába tervezett csúcstalálkozóját Barack Obama amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel, mert Moszkva menedékjogot adott Edward Snowdennek. A kétoldalú találkozó lemondásától függetlenül részt vesz a G20-csoport szentpétervári csúcstalálkozóján. Moszkvába viszont nem utazik el, helyette egy svédországi látogatást iktat be a programjába.

Ben Rhodes, Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese elmondta: Oroszország múlt heti döntése Snowden menedékkérelméről csak tovább rontott az egyébként is feszült orosz-amerikai viszonyon. Az elnök azért döntött úgy, hogy lemondja a Moszkvába tervezett kétoldalú megbeszélést Putyinnal, mert csak kevés jel utal arra, hogy a találkozón előrelépést lehetne elérni. Mint ismert, Oroszország a múlt héten ideiglenes menedéket adott Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottjának, aki információkat szivárogtatott ki a sajtónak az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről.

'Továbbra is együttműködünk Oroszországgal azokban az ügyekben, amelyekben megvan a közös nevező, de az elnök és nemzetbiztonsági csapata egyhangúlag arra jutott, hogy a csúcstalálkozót nincs értelme megtartani a jelen körülmények között' - közölte a helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az NBC televízió esti show-műsorának (The Tonight Show) állandó házgazdájával, Jay Lenóval beszélgetve az amerikai elnök azt mondta, a lépés annak tudható be, hogy - mint fogalmazott - Moszkva időnként még ma is 'visszacsúszik egyfajta hidegháborús gondolkodásba.'

A Kreml csalódott amiatt, hogy Barack Obama amerikai elnök lemondta a Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvába tervezett szeptemberi találkozóját - közölte szerdán Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója.
Usakov telefonos sajtótájékoztatóján elmondta, a Kreml úgy látja, hogy a döntés hátterében egyértelműen a Snowden-ügy áll.

A kialakult helyzet azt jelzi, hogy az Egyesült Államok 'továbbra sem hajlandó az egyenjogúság alapján építeni a kapcsolatokat' - fogalmazott Putyin tanácsadója. Ennek ellenére hozzátette: Oroszország továbbra is fenntartja az Obama elnöknek szóló meghívást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez