Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Július 18. 18:32, szerda | Külföld
Forrás: MTI

OEK: Magyarországon még soha mutatták ki a lépfenét a droghasználók között

OEK: Magyarországon még soha mutatták ki a lépfenét a droghasználók között

Annak ellenére, hogy feltételezhetően antrax spórákkal szennyezett heroin volt vagy van forgalomban Európában, nincs lakossági kockázat, a heroinfüggőkön kívül mást nem veszélyeztet a lépfene.

Közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán az MTI megkeresésére. Kiemelte: a magyarországi droghasználókat még soha nem érintette ez a betegség.

Kedden hívták fel a figyelmet a hatóságok arra, hogy az utóbbi hetekben három lépfene megbetegedést regisztráltak Németországban, mindhárom beteg heroint használó kábítószerfüggő volt, egyikük meghalt. Az esetek arra utalnak, hogy a 2010-ben lecsengett járvány után ismét fertőzött heroin kerülhetett forgalomba.
Erről az OEK heti hírlevelében is beszámolt: "a fertőzés veszélye mind Németország, mind más európai uniós tagállam területén jelenleg is fennáll, és újabb esetek fordulhatnak elő az intravénás szerhasználók között".
Az OEK az MTI megkeresésére közölte: azért hívták fel a figyelmet a heroint használók körében Európában jelentkező betegségre, hogy tájékoztassák az egészségügyi dolgozókat, különösen az infektológiai, sürgősségi és a toxikológiai osztályok munkatársait annak érdekében, hogy ha intravénás szerhasználó beteget látnak el, gondoljanak az antraxfertőzés eshetőségére is. A Nemzeti Drog Fókuszpont pedig a tájékoztatást továbbította az összes olyan drogambulanciának, tűcsereszervezetnek, amellyel kapcsolatban áll, így ezen intézmények munkatársai időben tájékoztathatják klienseiket a potenciális veszélyforrásról.
Kiemelték továbbá, hogy a droghasználókat érintő 2009-2010-es járvány során Németországban, Angliában és Skóciában diagnosztizáltak megbetegedéseket, a magyarországi intravénás szerhasználók nem voltak érintettek. Lépfene megbetegedést Magyarországon még soha nem fordult elő droghasználók között. Magyarországon legutóbb 2000-ben regisztráltak két lépfene megbetegedést egy állattartótelepen dolgozó tehenészek között - írta az OEK.
A Robert Koch szövetségi közegészségügyi intézet szerint a betegség felbukkanásának nincs lakossági kockázata, mert a fertőzés nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor az esetek arra utalnak, hogy ismét forgalomba kerülhetett heroin abból a szennyezett szállítmányból, amely a 2009-2010-es járványt okozta. Akkor Skóciában 119 lépfene megbetegedés fordult elő a heroinhasználók között. További öt esetet Angliában, két esetet pedig Németországban regisztráltak. A betegségben négyen haltak meg.
Az utóbbi hetekben nem csak németországi kábítószeresek fertőződtek meg a biológiai fegyverként is használt antraxtól; francia sajtójelentések szerint az előző héten Dél-Franciaországban is kórházba került egy heroinfüggő lépfenefertőzés miatt.
A lépfene elsősorban állatokat támad meg, de emberre is átterjedhet, rendszerint fertőzött állatokkal vagy fertőzött állatokból származó termékekkel történő érintkezés révén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni