Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Február 01. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Offshore-számlák után kutat a hírszerzés

Offshore-számlák után kutat a hírszerzés

Az Információs Hivatal is segíti a kormány törekvését, hogy visszaszerezze a Svájcba menekített offshore-vagyont – közölte a Heti Válasz internetes kiadása, amelyről a Magyar Nemzet számol be. A cikk egy múlt héten Lázár Jánossal lefolytatott sajtóbeszélgetésre hivatkozik, ahol a polgári hírszerzést felügyelő miniszter hozzátette: a szervezet birtokába olyan információ került, amely alapján sikerrel kérhetik a bankoktól a magyar adókerülők bankszámláinak listáját.

A portál emlékeztet arra, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely titkosszolgálati segítséggel gyakorol nyomást az alpesi ország pénzintézeteire. Az utóbbi években ugyanis többször bebizonyosodott, a bankok valójában bűnsegédként működnek közre az adócsalásokban. A legnagyobb támadást az Egyesült Államok indította a banktitok ellen, aminek következtében Svájc kidolgozta az úgynevezett Rubik-tervet. Ennek lényege, hogy az anonimitás megőrzésének fejében Svájc nemcsak egy korábbi reguláció értelmében, a betétek kamatai után fizet a megrövidített államoknak, hanem akár a teljes kimenekített tőke után kell adót fizetnie.

Ausztria és Nagy-Britannia már megkötötte a maga Rubik-egyezményét Svájccal, a parlamenti választás előtt álló Németországban viszont még belpolitikai viharok odázzák el a szerződés véglegesítését – írja a Heti Válasz. Észak-Rajna–Vesztfália ugyanis szert tett egy adatbázisra, amelyen ezernél is több adócsaló nevét és bankszámláikat tartalmazza. Amennyiben a tartománynak sikerül velük leszámolni, az számukra nagyobb erkölcsi, politikai és pénzügyi sikerrel kecsegtet, mint az államszintű megoldás.

Címkék: Gazdaság-adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő