Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Közlekedési törvényeket módosított a parlament

OGY - Közlekedési törvényeket módosított a parlament

A közlekedésre vonatkozó több szabályt is módosított csütörtökön a parlament: ezek egyikeként kimondta a Ház, hogy tilos a villany- és telefonoszlopokon reklámozni, csakúgy, mint a közutak lakott területen kívüli szakaszain reklámokat elhelyezni, ha azok zavarják a közlekedők figyelmét.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslatát csütörtökön fogadta el az Országgyűlés 275 igennel, 31 nem ellenében.
A módosítást a közlekedésbiztonság fokozásával indokolta indítványában Németh Lászlóné, aki arra is kitért, hogy aktualizálni kellett a gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatos eljárásokat, továbbá át kellett ültetni az Európai Bizottság egyes rendelkezéseit a hazai jogszabályokba a vasúti közlekedés, valamint a vasútbiztonság területén.
Ugyancsak változás, hogy a közutakon, azok felett és mellett nem lehet olyan jelzés, egyéb tárgy és berendezés, amely a közúti jelzésekkel – azok alakjával, színével - összetéveszthető, akadályozza a láthatóságot, és alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy veszélyeztesse a közlekedés biztonságát. A már kint lévő tárgyakat legkésőbb idén szeptember 30-ig el kell távolítani.
Kimondja a törvény ezen belül azt is, hogy nem lehet reklámtábla, reklámhordozó és egyéb reklámcélú berendezés lakott területen belül a közutakon - kivéve az úttesten kívüli burkolatlan részt -, azok felett és azok tartozékain - kivéve a járdát és a kerékpárutat -, továbbá a villany- és telefonoszlopokon, függetlenül attól, hogy azok hol vannak.
Ezen felül azonban a közutak lakott területen kívüli szakasza mellett sem lehet olyan reklámtáblákat elhelyezni, amelyek a közlekedők figyelmének elterelésére alkalmasak. A tilalom nem vonatkozik ugyanakkor a benzinkutaknál elhelyezett cégjelzésre és az üzemanyagárakat tartalmazó táblákra, az épületeken, illetve azok telkén elhelyezett olyan feliratokra, amelyek az építményben működő cég nevét, jelét vagy tevékenységét jelzik, továbbá azokra a berendezésekre, amelyek kizárólag a közlekedés biztonságát elősegítő közérdekű tájékoztatást tartalmaznak.
Újdonság, hogy a törvény nemcsak azt rögzíti, hogy a közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok ellátásáról gondoskodnia kell a képviselő-testületnek, hanem külön nevesíti ezek között a gyalogos-átkelőhelyek megvilágítását a település belterületén, az ezekhez vezető járdáknak, kerékpárutaknak és korlátoknak, valamint a gyalogosok és kerékpárosok vasúti átkelőjének kialakítását és fenntartását.
A parkolást érinti az a módosítás, amely szerint bár a fizetős parkolási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanott egy napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki, de ha a várakozási területen a parkolást csak meghatározott ideig engedik, és a díjfizetés nélküli várakozó ezt túllépi, akkor a pótdíj megfizetése nem mentesíti a külön jogszabály alapján kivetett bírság megfizetése alól.
Az Országgyűlés azt a módosító javaslatot már a múlt héten leszavazta, amely lehetővé tette volna a behajtási díj kivetését a fővárosban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.