Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2012. Január 18. 21:38, szerda | PR
Forrás: saját forrás

Oktatás 2012

Oktatás 2012

A középiskolába és a felsőoktatásba készülők számára is fontos időszak a január-február. A fiatalok életük első fontos döntését hozzák meg a napokban.

Az általános iskolások most szombaton írják a központi írásbeli felvételiket. A felsőoktatási jelentkezési határidő február 15, a középiskolába készülők jelentkezési lapjait február 17-ig kell elküldeni az iskolákba és a Felvételi Központba.
Sok családban téma a továbbtanulás ezekben a napokban. A döntés egyáltalán nem könnyű, főként akkor nem, ha a gyereknek nincs határozott elképzelése a jövőjéről. Érdemes reálisan számba venni a lehetőségeket, a gyerek lehetőségeit és sajnos a családi költségvetés lehetőségeit is. Ha túl nagy terhet pakolunk a gyerekünkre, akkor lehet, hogy össze fog roppanni alatta. Ha túl nagy terhet ró a továbbtanulás családra, akkor lehet, hogy hosszú évekre beszűkülnek a forrásaink. Egy diploma albérlettel, tankönyvekkel, napi költségekkel együtt elérheti évente akár a 2 millió Ft-ot is. Ez főként akkor pénzkidobás, ha nem piacképes a megszerzett diploma. Ha pedig diákhitelt is vesz fel a gyerek időközben, akkor annak a visszafizetéséről is gondoskodni kell.
Minden gondos előkészítés ellenére is előfordulhat, hogy rossz döntést hozunk. Van ilyen! Ma már többnyire nem az első állásból, és nem az első munkahelyről megyünk nyugdíjba. Fontos, hogy gyerekeink megtanuljanak alkalmazkodni, váltani, fejlődni! Hogy legyen igényük a fejlődésre, hogy felismerjék, ha eljön az ideje a váltásnak. Fontos, hogy gyerekeinket megtanítsuk arra, hogy képesek legyenek önálló döntéseket hozni és képesek legyenek arra, hogy felelősséget vállaljanak döntéseikért. Ez a legnagyobb kincs, amit egy tizenéves kezébe adhatunk.

Írásainkkal segítséget szeretnénk nyújtani az elkövetkező napok, hetek döntéseihez.

További cikkek a témában:
Szombaton központi írásbeli felvételi a középiskolába készülőknek

Téged is vár Csornán a Hunyadi
Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium - Csorna
K
ossuth Szakiskola - Csorna
B
erg Gusztáv Szakiskola - Kapuvár
Diamant Génius Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
Angol nyelvi képzés Csornán a Széchenyiben

Tanfolyamok, képzési lehetőségek

Kezdődnek az óvodai beiratkozások is

Csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda Napközi Otthonos Óvodája

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 02. 19:18, vasárnap | PR

A játékipar térhódítása Magyarországon

Egyértelműen megfigyelhető, hogy a videojátékok népszerűsége töretlenül felfelé ível az elmúlt néhány évben.

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 25. 09:27, vasárnap | PR

Mivel fűtsem a lakásomat?

Miután a fűtési szezon általában 7-8 hónapig is eltart, így kétszer is érdemes meggondolni, hogy mivel fűtjük otthonunkat.

2021. Április 23. 09:03, péntek | PR

Futó övtáska – nemcsak futóknak

A futáshoz semmi nem kell - szokták mondani. De próbált már vizespalackkal a kezében vagy telefonnal a zsebében kocogni? Ha felkapta a nyúlcipőt, és a szabadban mozogna, akkor néhány holmira szüksége lehet futás közben.