Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 27. 15:04, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Októberben kezdődik az őszi rókavakcinázás

Októberben kezdődik az őszi rókavakcinázás

Október elején kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása, az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hétfőn az MTI-t.

Október 2-16. között az ország déli és keleti megyéiben a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat hirdetőtáblákon tájékoztatja a lakosságot - közölte a Nébih, hozzátéve: a külterületeken elhelyezett plakátok a kirándulókat figyelmeztetik majd.

A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, az érintett települések megyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető.

A hivatal emlékeztetett arra, hogy a veszettség fő terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáké pedig ajánlott.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. A hivatal közleménye szerint az előző években a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt - ismertették.

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy a szomszédos országok közül Romániában és Ukrajnában még előfordul a veszettség. A román hatóság az utóbbi időben többször is kimutatta a veszettség vírusát a magyar határ közelében.

Címkék: róka, vakcina, veszettség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.