Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 11. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: HírTV

Olajkatasztrófa fenyeget

Olajkatasztrófa fenyeget

Elérte az új-zélandi partokat a zátonyra futott tankerhajóból szivárgó kőolaj. A szennyeződés miatt egyre több elpusztult és beszennyezett madarat találnak, az állatvédők szerint ökológiai katasztrófa fenyeget.

Természeti katasztrófával fenyeget a zátonyra futott tankerhajó az új-zélandi bőség-öbölben. A szennyeződés már elérte a partokat, az érintett területen egyre több beszennyezett vagy elpusztult madarat találnak. Az egyik legkedveltebb új-zélandi turistaparadicsomnak számító partszakasz több védett madárfajnak ad otthont. Az állatvédők menhelyeket állítottak fel, ahol megtisztítják a bajba jutott állatokat. „Jelenleg 500 madár befogadására van elég helyünk. De ha több ezer madarat hoznak ide, azokon is segíteni fogunk” - mondta Brett Gartrell környezetvédő.

Közben a mentőmunkások nagy erőkkel szivattyúzzák ki az olajat a tankerhajóból. A munkálatokat viszont az erős széllökések miatt félbe kellett szakítani. A rossz időjárás miatt két napig is eltarthat, mire az összes üzemanyagot eltávolítják. A tengerbe ömlött nyersanyag feltakarítása is szünetel, az olaj feloldására használt vegyszerek ugyanis szakértők szerint nem megbízhatók. „Az ilyen sűrűségű üzemanyag eltakarítása rendkívül nehéz kémiai úton. Mintát vettünk a szennyeződésből, de azt vegyszerekkel nem tudtuk feloldani” - nyilatkozta Leigh Stevens környezetvédelmi tanácsadó.

A libériai lobogó alatt hajózó tanker, a Rena múlt hét szerdán futott zátonyra 12 tengeri mérföldre a partoktól. 1700 tonnányi üzemanyagot szállított, ebből eddig 30 tonna nyersanyag szivárgott a tengerbe. A hatóságok attól tartanak, hogy a hajó kettétörhet, és az összes kőolaj a vízbe ömlik. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.