Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 12. 14:49, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Olasz anarchisták levélbombát küldtek a La Stampa szerkesztőségébe

Olasz anarchisták levélbombát küldtek a La Stampa szerkesztőségébe

Az olasz Informális Anarchista Föderáció (FAI) és a Nemzetközi Forradalmi Front (FRI) nevű szervezetek vállalták magukra pénteken a La Stampa torinói napilap szerkesztőségébe a héten postázott levélbombát, mely mindazonáltal nem robbant fel.

A FAI és az FRI egy másik olasz napilaphoz, a genovai Il Secolo XIX-hoz juttatta el azt a közös levelét, amelyben beismerte a robbanószerkezet elküldését. A terrorizmusellenes olasz ügyészség hitelesnek minősítette a FAI és az FRI levelét.
A szélsőséges szervezetek tagjai a 2012 májusában Genovában elkövetett merényletre hivatkoztak, amelyben a nyílt utcán lábon lőtték Roberto Adinolfit, az Ansaldo Nucleare állami atomenergetikai intézet ügyvezető igazgatóját. A FAI és az FRI a mostani levélben egyértelmű tette, hogy az akcióval az Adinolfi elleni merénylet miatt letartóztatott két anarchista melletti szolidaritást kívánták jelezni. Közölték azt is, hogy újabb akciókra készülnek ugyanezzel a szándékkal.
A FAI 2003 óta ismert, amikor az Európai Unió intézményeihez küldött levélbombákat. Számos olasz politikushoz intézett halálos fenyegetést, lövedékekkel teli borítékkal, közöttük Romano Prodi és Silvio Berlusconi volt kormányfőhöz.
2010-ben levélbomba robbant Svájc, Chile és Görögország római diplomáciai képviseletein, megsebesítve a követségek munkatársait.
2011-ben az Equitalia olasz adóügynökség vezérigazgatójának a kezében robbant FAI-levélbomba. Ezt az Adinolfi merénylet követte.
A pénteki olasz sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy az országban működő anarchista szervezetek tevékenysége egyre inkább összeforr, a nyomozók szerint ezt bizonyítja az is, hogy a levelet a FAI és az FRI immár közösen írták alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.