Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2019. Május 22. 13:00, szerda | Belföld
Forrás: mszp.hu

Orbán nyakig benne van az osztrák kormányt elsöprő botrányban

Orbán nyakig benne van az osztrák kormányt elsöprő botrányban

Válaszokat vár az MSZP a miniszterelnöktől arra, hogyan ismerte meg az osztrák kormányválság kirobbanásában érintett Heinrich Pecinát.

Mikor állapodott meg vele a Népszabadság Mészáros Lőrincnek történő átjátszásáról? Azt is tudni akarják, Orbán mennyire mélyen keveredett bele az osztrák kormány lemondásához vezető botrányba - jelentette be Harangozó Tamás.
Orbán Viktor azt szeretné elhitetni, hogy a Strache-botrány Ausztria belügye. Mi azonban úgy gondoljuk, ha a magyar miniszterelnök neve felmerül a hatalommal való visszaélésről, nyílt korrupciós ajánlatokról és a szabad sajtó elleni támadásokról szóló megbeszélésen, az már magyar belügy is - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Harangozó Tamás. Az MSZP frakcióvezető-helyettese megállapította: Orbán nyakig benne van az egész osztrák kormányt elsöprő botrányban. A barátja ugyanis, az osztrák alkancellár abba bukott bele, hogy irigykedett a fideszes médiabirodalomra, amit Orbán hozott létre. Strache is szerette volna elhallgattatni a kritikus hangokat, saját médiát hozott volna létre úgy, hogy zsíros állami megbízásokat adott volna oroszoknak, akik ennek fejében összevásárolták volna a neki kiszemelt újságokat, tévécsatornákat. “Úgy akart egyeduralomra törni, ahogy Orbán Viktor tette. Ő akart legjobb osztrák tanítványa lenni, szélsőjobboldali pártja pedig az osztrák Fidesz” - vázolta fel a párhuzamosságokat Harangozó. Arra is felhívta a figyelmet, Strache a 2017-es ibizai videofelvételen közvetítőnek Heinrich Pecinát ajánlotta, nagy játékosnak nevezve őt, aki Orbánnak 15 éve vásárol fel Magyarországon médiát. Pecina volt az, aki megvette, bezáratta, majd átjátszotta a Népszabadságot Mészáros Lőrincnek. Orbán a Strache lemondásához vezető videofelvétel elkészülte után, titokban találkozott vele, amit előbb letagadott, majd elismert. A kormányzat sumákolását, hazudozását érthetőnek nevezte Harangozó, hiszen Pecina 22 hónap börtönbüntetést kapott hűtlen kezelésért és csalásért, ami csak azért lett felfüggesztett, mert bűntársaira vallott.

Mindezek ismeretében az MSZP a következő kérdésekre várja a miniszterelnök válaszait. Mikor, milyen körülmények között ismerte meg Orbán Viktor Pecinát? Ki hozta őket össze? Volt-e tudomása arról, amikor találkozott vele, hogy Pecinát gazdasági bűncselekmények miatt elítélték? Mikor állapodott meg Orbán Pecinával a magyar sajtó egy részének átjátszásáról? Miről tárgyalt Pecinával tavaly januárban, milyen további kétes üzletek kerülhettek szóba? Miről tárgyalt egy nappal később az osztrák szélsőjobboldali alkancellárral? Milyen szerepe van Orbánnak az osztrák kormányt maga alá temető botrányban?

- A magyar embereknek joguk van tudni, hogy a magyar miniszterelnök mikor, hogyan és milyen mélyen keveredett bele ebbe az ügybe, mert ez kőkemény magyar belügy - közölte az MSZP álláspontját Harangozó Tamás.

Címkék: botrány, fidesz, mszp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:12, szerda | Belföld

Profession.hu: a magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen

2024. Július 24. 08:05, szerda | Belföld

Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe

Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe

2024. Július 24. 08:03, szerda | Belföld

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.

2024. Július 24. 08:00, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a beruházásösztönzési stratégia fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését