Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 21. 07:40, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Orbán Viktor: jó alkalom van arra, hogy a keresztény alapokon álló erők meghatározóvá váljanak az Európai Unióban

Orbán Viktor: jó alkalom van arra, hogy a keresztény alapokon álló erők meghatározóvá váljanak az Európai Unióban

\"Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak\"

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) Hunyadi János-díjának átadásán szerdán.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség pártalapítványának rendezvényén elmondott beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta, a liberálisokkal folytatott vitában nem a Soros György-féle birodalom, és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni. A nyílt társadalom eszménye nem vert gyökeret Közép-Európában.

"El fogjuk őket küldeni oda, ahova valók, a történelem szemétdombjára, ahogy a kommunistákat is elzavartuk" - jelentette ki a miniszterelnök.

Azzal összefüggésben, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány első alkalommal adományozott Hunyadi János-díját Ryszard Antoni Legutko professzor, lengyel európai parlamenti (EP-) képviselő kapta, Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a díjazott az Európai Unió működésének vizsgálatakor felfedezte a politikai egyeduralomra való törekvés kritikus jegyeit. Beazonosította, hogy a progresszív liberálisok ellenségesek minden másképpen gondolkodóval szemben. Rámutatott, hogy olyanokká váltak, mint a kommunisták, és valódi veszélyt jelentenek a szabadságra, "mert a saját utópikus lázálmaikat próbálják megvalósítani".

Közölte, az Európai Unióban a progresszív liberálisokat nem érdekli az európai ember. Őket csak a saját eszméjük érdeklik. Ha az eszmék megvalósításának az az ára, hogy le kell építeni az európai ipart és a mezőgazdaságot, megteszik. Ha pedig az, hogy illegális migrációval eltörlik Európa kulturális múltját, akkor azt is meg fogják tenni - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

"Mi nem az eszméket, hanem az európai embereket képviseljük" - fogalmazott.

Szavai szerint 2004-ben, az uniós csatlakozáskor "azt éreztük, hogy megérkeztünk és hazatértünk. Azt gondoltuk, hogy az unió a gyarapodás letéteményese és a nemzeti függetlenségünk garanciája lesz". Közölte ugyanakkor, ahogy Ryszard Antoni Legutko már korábban felismerte: a liberalizmus képviselői a szuverenitás felszámolására, a nemzeti hatáskörök minélt teljesebb elvételére, és a közösség politikai diktátumokkal történő irányítására törekednek. "Akikkel vitatkozunk, valójában fel akarnak bennünket számolni" - hívta fel a figyelmet. Azonban - mint kijelentette - a liberálisokkal folytatott vitában nem a Soros György-féle birodalom, és nem a brüsszeli bürokraták, hanem a nemzetek fognak győzni.

Közölte, a nemzetállamokban gondolkodó britek uniós kilépét követően a szuverenitás képviselete a Közép-Európaikra maradt. Majd hozzátette: lengyelek és magyarok szuverenitási ügyében mindig egyetértettek.

"Először érzem hosszú évtizedek után, hogy a szuverenista közép-európaiak nincsenek egyedül" - fogalmazott Orbán Viktor, majd hozzátette: forrongás és mozgolódás van a német gazdák körében, ahogy Franciaországban és Portugáliában is, továbbá pár hónap alatt meghatározóak lettek a nemzetközi konzervatív szuverenista erők Hollandiában is. Európa életjelet ad, védekezik és hallatja a hangját. "Régen nem láttam ilyen jó alkalmat arra, hogy a nemzeti konzervatív, szuverenista és keresztény alapokon álló erők az Európai Unióban meghatározóvá váljanak" - emelte ki.

Szavai szerint miután Ryszard Antoni Legutko felismerte a kommunizmus mintázatait a progresszív liberalizmusban, nem tartotta meg magának, hanem nyíltan beszélt arról.

"Vagyis nem csak egy nagyszerű koponyát és egy aktív embert köszöntünk, hanem egy bátor embert is, mert az, hogy valaki a '90-es években a liberalizmusban rejlő önkényuralmi tendenciáról beszélt, nagy bátorságot igényelt. Szeretnénk köszönetet mondani önnek, amiért a munkásságával hozzájárult a magyarok szabadságához is" - tette hozzá Orbán Viktor.

Ryszard Antoni Legutko beszédében többek között kijelentette: az európai értékek és a szabadság fenyegetés alatt állnak, és védelmet igényelnek. Hangsúlyozta: a demokrácia és a szabadság hanyatlik az Európai Unióban. A keresztényellenes reflex az uniós tudat lényeges alkotóelemévé vált. Az európai projekt azt jelenti, hogy a politikai hatalmat a tagállamoktól az EU intézményeire ruházzák át. Az integrációpártiak az európai kulturális örökséget megtagadják, az ellene felszólalókat elhallgattatják vagy zaklatják - mondta. A baloldal monopolizálta az Európai Uniót, és politikai nagyvállalattá alakította - jelentette ki. "Régiónk országai számára ez a rabszolgaságba vezető út" - tette hozzá beszédében Ryszard Antoni Legutko.

Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója elmonda, a díjat a nemzetállamok önállóságát tiszteletben tartó európai együttműködés elősegítéséért, a liberális demokráciák totalitariánus vonásainak filozófiai igényű leleplezéséért, valamint a több évtizedes közéleti és tudományos munkájáért, továbbá az Európai Parlamentben a keresztény értékek, a szabadság és függetlenség eszméjének állhatatos képviseletéért ítélte oda a lengyel EP-képviselőnek.

A Polgári Magyarországért Alapítvány által 2023-ban alapított Hunyadi János-díjat első alkalommal adták át Brüsszelben.

A nemzetközi kitüntetést azon kiemelkedő teljesítmények elismerésére hozták létre, melyek fókuszában az európai nemzetek szabadságának és függetlenségének védelme, valamint a kontinens népeit összekapcsoló egyetemes keresztény kultúra tudatos felvállalása áll.

Címkék: orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.