Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Február 20. 08:01, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Őrizetbe vettek egy minisztert Horvátországban

Őrizetbe vettek egy minisztert Horvátországban

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szombaton reggel házkutatást tartott Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter házában,

majd később befolyással való visszaélés gyanújával őrizetbe vette a tárcavezetőt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A Jutarnji List című napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta, Horvatot azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy 2018-ban, amikor az előző kormányban gazdasági miniszteri posztot töltött be, helyettesét, Ana Mandacot arra utasította, hogy a vissza nem térítendő támogatások odaítélésénél bizonyos személyeket részesítsen előnyben. A kis- és középvállalkozók számára a nemzeti kisebbségek által lakott területeken meghirdetett programban olyan személyek kaptak támogatást, akikkel a tárcavezetőt valamilyen érdek kötötte össze, vagy akikre Tomislav Tolusic volt mezőgazdasági miniszter és Boris Milosevic, a szerb kisebbséghez tartozó miniszterelnök-helyettes javaslatot tett. Az ügyészég ellenük is nyomozást indított, valamint a miniszter helyettesével és két államtitkárral szemben is vizsgálódnak - közölte a lap.

Andrej Plenkovic kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón kért magyarázatot az USKOK-tól a miniszter letartóztatásának körülményeire.

"Ez az a pillanat, amikor a főügyésznek (.) kamerák elé kellene állnia és megmagyaráznia, miért volt olyan sürgős, hogy letartóztassanak egy hivatalban lévő minisztert?" - kérdezte Plenkovic, hozzátéve: reméli, volt okuk a lépésre, és bizonyosan a törvényeknek megfelelően léptek fel.

Plenkovic szerint mindenesetre az "időzítés nem volt véletlen". A kormányfő arra utalhatott, hogy az ellenzéki pártok nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Horvat ellen, a földrengés utáni helyreállítási és újjáépítési munkálatok szerintük túl lassú menete miatt.

Plenkovic mindazonáltal leszögezte: amennyiben Horvát börtönben marad, nem tölthet be miniszteri tisztséget.

A főügyész és a horvát ügyészség (DORH) a sajtótájékoztató után közleményt adott ki, amelyben jelezték: ahogy eddig, ezután sem fogják kommentálni a miniszterelnök kijelentéseit.

Hozzátették, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak el. "Ennek megfelelően, a jogszabályi feltételek teljesülése esetén, az illetékes államügyészség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot" - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.