Városlista
2022. október 3, hétfő - Helga

Hírek

2012. Március 20. 07:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Orosz elitalakulat szállt partra Szíriában

Orosz elitalakulat szállt partra Szíriában

Terrorelhárító egységgel a fedélzetén kikötött hétfőn az orosz Fekete-tengeri flotta Iman nevű hajója a szíriai Tartusz kikötőjében.

A flotta stábjában arról is tájékoztatták az Interfax orosz hírügynökséget, hogy a Földközi-tengeren tartózkodik az Ekvátor felderítő hajó is.

„A közepes nagyságú tengeri tartályhajó sikeresen kikötött a szíriai Tartuszban. A fedélzetén lévő terrorellenes egység tagjai tengerészgyalogosok” – áll a hivatalos közlésben.

Az Iman azért vezényelték a szíriai partokhoz, hogy jelezze Oroszország jelenlétét a feszültséggel terhes régióban és adott esetben biztosítsa az orosz állampolgárok kimenekítését. Az Iman az Ivan Bubnov nevű hajót váltotta, amely ugyancsak tengerészgyalogosokkal a fedélzetén horgonyzott a szíriai partoknál.

Eközben a szíriai humanitárius helyzetről, a lehetséges közös lépésekről tárgyalt Moszkvában Jakob Kellenberger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Kellenberger a megbeszélések előtt kijelentette, hogy az arab országban egyre rosszabb a helyzet, s ez sürgős megoldást igényel. Naponta kétórás tűzszünetre volna szüksége a vöröskereszt munkatársainak és önkénteseinek, hogy eljussanak minden segítségre szorulóhoz. Különösen aggasztotta a foglyok és a sebesültek sorsa.

Szergej Lavrov biztosította a nemzetközi vöröskeresztet Moszkva támogatásáról – közölte a találkozót követően a szervezet moszkvai irodájának munkatársa. Kellenberger Moszkvából Brüsszelbe utazik, hogy találkozzon Anders Fogh Rasmussennel, a NATO főtitkárával.

A nemzetközi vöröskereszt és a szíriai vörös félhold részleges engedélyt kapott arra, hogy a harcok sújtotta övezetekben tevékenykedjen.

Az ENSZ becslései szerint több mint 9 ezer ember vesztette életét Szíriában a Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés egy évvel ezelőtti kitörése óta. Jogvédő szervezetek azzal vádolják a szíriai kormányt, hogy civil tüntetőket gyilkoltatott le.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Moszkva és Peking vétója miatt mindeddig nem volt képes elfogadni egy Aszad-rezsimet elítélő határozatot. Moszkva attól tart, hogy a döntés megnyitná az utat a nemzetközi fegyveres beavatkozás előtt Szíriában.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 02. 10:57, vasárnap | Külföld

Ötven fölé emelkedett az Ian-hurrikán halálos áldozatok száma

Az Ian-hurrikánhoz köthető halálesetek száma Floridában meghaladta az 50-et, Észak-Karolinában szombaton négy halálos áldozatot követelt a trópusi ciklon.

2022. Október 01. 06:00, szombat | Külföld

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.