Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2020. Március 03. 09:18, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Országos ünnepségen kapott elismerést Németh Zsolt a polgári védelem napján

Országos ünnepségen kapott elismerést Németh Zsolt a polgári védelem napján

A polgári védelem feladata ma is az emberi élet megóvása

Így fogalmazott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi nap alkalmából tartott ünnepségének szónoka március másodikán, a főigazgatóság központjában. A rendezvényen csaknem negyvenen vettek át elismerést a katasztrófavédelmet támogató tevékenységükért.

A katasztrófavédelem vezetői, a BM OKF polgári védelmi szakterületének munkatársai, a megyei polgári védelmi főfelügyelők, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség vezetői és a meghívott vendégek részvételével zajló ünnepségen a Himnusz elhangzása után dr. Bónyai Eszter tűzoltó ezredes, a tervezési és védelmi igazgatási főosztály vezetője mondott köszöntőt. Az ezredes beszédében emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezet 1931 óta néz szembe a lakosságot fenyegető kihívásokkal, amelyek az elmúlt kilenc évtized alatt jelentősen megváltoztak. Bónyai Eszter szólt arról is, hogy Magyarországot az elmúlt időszakban a szélsőséges természeti katasztrófák nagyrészt elkerülték, ettől függetlenül a kockázatokat békeidőben is fel kell mérni, azokra fel kell készülni.

A főosztályvezető sorra vette a világban az elmúlt hónapokban lezajlott katasztrófákat az ausztráliai, szibériai, brazil erdőtüzektől kezdve az európai ciklonokon át a távol-keleti áradásokig, földcsuszamlásokig, kiemelve az egyre súlyosabb problémaként jelentkező vízhiányt. „Az események kezelését, a károk felszámolását, a helyreállítási munkálatokat végzők között mindenhol láthattuk a narancssárga háttérben nyugvó kék háromszöget viselő szakembereket, akik küldetésüknek megfelelően törekedtek a lakosság biztonságérzetének mielőbbi helyreállítására is.” – fogalmazott Bónyai Eszter. Mint mondta, a polgári védelem szimbóluma az időtálló stabilitást jelképezi, a megelőzés és felkészülés, a beavatkozás és válaszadás, illetve a helyreállítás hármas pillérét. Hozzátette, bár az elmúlt esztendőben kiemelkedően magas volt a természeti katasztrófák száma a világban, és ezek az események sok áldozattal, súlyos károkkal jártak, mégis, a tapasztalat, a felkészülés eredményeként a veszteségek a történtek súlyosságához képest kisebbek. Mindez annak köszönhető, hogy javultak a lakosság tájékoztatására, figyelmeztetésére és kimenekítésére szolgáló rendszerek, fejlődött a reagálási képesség, modernebb lett a polgári védelem rendszere.

Az eredményekhez a közös munka, a hivatásos szervek, az önkéntes szervezetek és a lakosság közös munkája is nagyban hozzájárult – hangsúlyozta a főosztályvezető. Az ezredes hozzátette, a 2020-as év kiemelt feladata, hogy újra elkészüljön az ország katasztrófakockázat-értékelése, illetve a kockázatkezelési képességek felmérése.

A beszédet követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi műsorát hallgathatták meg a jelenlévők, majd dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a szervezet munkájának támogatása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért elismeréseket adott át önkéntes mentőszervezetek vezetőinek, polgármestereknek, a katasztrófavédelemmel együttműködő tudományos munkát végző szakértőknek, szervezetek, vállalkozások képviselőinek. A rendezvény zárásaként a főigazgatóság aulájában a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak emlékhelyén a vezetők elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a katasztrófavédelem munkájának segítése, támogatása érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként ajándéktárgyat adományozott Németh Zsoltnak, a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatójának.

Németh Zsolt Csornán él családjával. A győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának igazgatójaként hivatásánál fogva hosszú évek óta foglakozik az oktatással, az ifjúság nevelésével. Munkája során mindig fontosnak tartotta a tanuló ifjúság felkészítését a környezetükben lévő veszélyekre és az arra való reagálásra. A Bercsényi Szakközépiskolában működik az ország egyik középfokú rendészeti képzése, ahonnan már több kolléga is kikerült és hivatásosként folytatta pályáját. Az igazgató élére állt az önkéntességnek is és a megyében ez idáig egyedüliként a középiskolában megalakították az ifjúsági mentőszervezetet, amely alapvető vízkárelhárítási szakterületre Nemzeti Minősítést tett.

Gratulálunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 16:00, kedd | Helyi

Jótékonysági futás Kapuváron

A tűzkárt szenvedett család megsegítéséért.

2024. Április 16. 13:40, kedd | Helyi

Felfoghatatlan tragédia, elhunyt a Kossuth Szakiskola igazgatója

Nyugodjék békében!

2024. Április 16. 13:00, kedd | Helyi

Hét és félmilliót csaltak ki egy csornai asszonytól

A csornai rendőrök vizsgálnak egy internetes csaló által elkövetett bűncselekményt.

2024. Április 16. 09:00, kedd | Helyi

A Költészet napjára emlékeznek Páliban

Devecseri Zoltán verseskötetének bemutatása