Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Augusztus 18. 10:27, péntek | Helyi
Forrás: Papp József

Őrült száguldás 402 méteren

Őrült száguldás 402 méteren

Rábaközi autós csapat versenyez a hétvégén a Hockenheim Ringen.

Most hétvégén rendezik a Drag Racing NitrOlympx Európa bajnoki futamot Hockenheimben, amit 32. alkalommal rendeznek meg már az idén, és 280 autó nevezett több kategóriában szerte Európából. A nevezettek közt van a Rábaközből a Fenstermen csapat is, a tulajdonos és pilóta Révhelyi Péterrel beszéltünk még az indulásuk előtt.

- Két éve meghívottként szerepeltünk már ezen a versenyen.- mesélte Péter. Olyan jól sikerült a verseny, hogy idén már hivatalosan nevezett versenyzőként veszünk részt a futamon. Folyamatosan fejlesztjük a csapatot, ha idén jól szereplünk, jövőre már két autóval szeretnénk menni. Az alapcsapat létszámunk 6 fő plusz én mint pilóta. Van két szerelőnk, akik csak azzal foglalkoznak, hogy technikailag felkészítik az autót. A többiek a logisztikában, rakodásokban, az előkészületekben segítenek, illetve természetesen csinálnak mindent, amit a verseny előtt és alatt kell. A csapattal és a családtagjainkkal megyünk ki. A versenyautó összerakva, versenyre felkészítve már a traileren várja a csapat indulását.

- Hogy kezdődött nálad a gyorsulási versenyzés?
- Ha valaki nekem tíz évvel ezelőtt azt mondja, hogy ilyet fogok csinálni, simán rávágtam volna, hogy nem vagy normális.- felelte nevetve. Sokat jártunk a párommal gyorsulási versenyre mint nézők. 2010-ben tudtam megvenni az első autómat, amivel hobbi szinten elkezdhettem. Később tudtam venni egy versenyautónak átépített gépet. Két szezont versenyeztem vele, és a második szezon utolsó futamában majdnem felborultam vele. Akkor azt mondtam magamban, hogy ha ezt tovább akarom csinálni, akkor nem ülök átépített autóba, csak olyanba, ami pályára épült. Akkor vettem ezt a Chevy Coupe 37-t. Ezzel indulok Hockenheimben.

- Milyen korábbi eredményeid vannak?
- Tavalyelőtt mind a négy magyarországi versenyt megnyertük, magyar bajnokok lettünk. A tavalyi év egy rossz motorválasztás miatt elúszott, az idén újra nagyon bizakodók vagyunk. Most egy 8500 köbcentis V8-as Chevy motorral megyünk. A csapat szerencsére keményen mögöttem áll. Ezt a sportot nem lehet egyedül művelni. Jövőre a kitűzött cél, hogy megnyerjük újra az országos bajnokságot, és több nemzetközi versenyen is el akarunk indulni.

- Hogy zajlik egy ilyen verseny?
- A pálya hossza 402 méter, vagyis negyed mérföld. Ezt kell a leggyorsabban megtenni, és a csúcssebességről megállni. Az autó a beállással, a versenytávval és a megállással körülbelül 1 kilométert tesz meg, és ezalatt elfogyaszt 8-10 liter üzemanyagot. Ez az autó 8,3 másodperc alatt gyorsul fel kábé 270 km/óra sebességre. Ezt meg is kell állítani, ezért fékező ernyőkkel állunk meg. A gyorsuláskor és a megálláskor is hatalmas erők termelik a pilóta szervezetét, ezt fizikailag is bírni kell. Meg kell szokni. Az én gépem 1500 lóerős motorral megy, a csúcskategóriákban vannak 9-10.000 lóerős gépek is.

- Mi lesz a hétvégi hockenheimi verseny menete?
- Csütörtökre kell kiérnünk a helyszínre, mert csütörtökön tartják a gépátvételt. Megvizsgálják az autót, és akkor indulhat, ha elfogadják. Még a pilóta ruházatát is megvizsgálják, a pályára kizárólag tűzálló ruházatban engednek ki. Pénteken két tesztfutam lehetőségünk lesz. Ez arra jó, hogy megismerjük a pályát, és elvégezhessük azokat a beállításokat, amik oda kellenek. Szombaton kvalifikációs futamok vannak. Két lehetőségünk van, hogy a saját kategóriánkban bejussunk a vasárnapi döntőbe. Vasárnap a döntő futamokat rendezik, ahova mindenképp be szeretnénk jutni. Szombat este van egy hatalmas show, mikor két éve kinn voltunk, ezen 75 ezer ember volt. Akit érdekel a verseny, a nézze a csapatunk Facebook oldalát, oda töltünk majd fel videókat a kvalifikációról és a döntőkről is. Szívesen fogadjuk az oldalunk követőit és lájkolóit. A verseny után örömmel osztjuk meg az élményeinket, tapasztalatainkat.

Akkor hajrá, és találkozunk újra a verseny után idehaza!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás