Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2022. November 12. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: Ügyészség

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt

A Nógrád Megyei Főügyészség indítványai nyomán a nyomozási bíró nyolc gyanúsítottal szemben rendelt el kényszerintézkedést.

Az elkövetők szervezett módon jutottak hozzá magánszemélyek egészségügyi személyes adataihoz, majd azok alapján fiktív vények felhasználásával indok nélkül gyógyászati segédeszközöket gyártottak, az eszközök után járó támogatási összeget pedig megigényelték.

A Nógrád Megyei Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt folyamatban lévő büntetőeljárásban nyolc személy letartóztatására tett indítványt az illetékes nyomozási bíró felé, az indítványok tárgyában a bíróság a tegnap döntött.

A megalapozott gyanú szerint gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői anyagi vagy egyéb ellenszolgáltatásért cserébe megszerezték idősekről vagy fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok velük együttműködő személyzetétől az otthonok lakóinak, másrészről magánszemélyeknek a személyes és orvosi adatait.

A különleges személyes adatokkal visszaélve a cégek képviselői átadták azokat a velük együttműködő – elsősorban – ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik az adatok felhasználásával és az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül olyan valótlan tartalmú orvosi vényeket állítottak ki, melyeket az azokon megnevezett személy egészségi állapota nem indokolt. A kiállított vények alapján a cégek legyártották a gyógyászati segédeszközökről szóló jogszabály szerinti legnagyobb társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközt (jellemzően gyógycipőt).

Az érintett cégek képviselői ezután a jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) megigényelték a gyógyászati segédeszköz után járó támogatási összeget, melyet utána részükre a NEAK kiutal.

A gyanúsítottak tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan, konspiratív módon követték el.

A gyanúsítások tárgya bűnszervezetben elkövetett különösen nagy illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, több ezer rendbeli különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása.

A Nógrád Megyei Főügyészség nyolc személy – két ortopéd orvos, két asszisztens, egy cég tulajdonosa, gazdasági vezetője és üzletkötője, valamint egy másik vállalkozás tulajdonosa – letartóztatására tett indítványt az illetékes nyomozási bírónak.

A nyomozási bíró mind a nyolc terhelt esetében kényszerintézkedés elrendeléséről döntött, hét gyanúsítottat letartóztatásba helyezett, további egy terheltnek – az egyik asszisztensnek – a bűnügyi felügyeletét rendelte el, ezen végzéssel szemben a főügyészség fellebbezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.

2024. Június 11. 15:15, kedd | Belföld

OVF: folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a gátak állapotát

Folytatódik a védekezés a Rábán és a Dunán, több száz vízügyes figyeli a nap 24 órájában a gátak állapotát - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden, nem sokkal dél után az MTI-vel.