Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Február 13. 06:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Oscar-díj - Steven Spielberg a sokszínűséget támogatja

Oscar-díj - Steven Spielberg a sokszínűséget támogatja

A sokszínűség mellett érvelt Steven Spielberg, Hollywood egyik legnagyobb tekintélyű és befolyású filmese a filmakadémia tagságának megújítása körül kirobbant vitában,

ugyanakkor ellenezte, hogy az idős tagoktól elvegyék a szavazati jogot. A háromszoros Oscar-díjas rendező és producer, akinek idén a Kémek hídja című filmje esélyes az Oscar-díjra, a The Hollywood Reporternek fejtette ki véleményét a hollywoodi díjszezonban nagy hullámokat verő kérdésben. Mint mondta, meglepte, hogy a Straight Outta Compton nem kapott jelölést a legjobb film mezőnyben, és Idris Elba sem lett jelölt a Beasts of No Nation című drámában alakított mellékszerepéért. Bírálta a filmakadémiát, amiért a helyzetet úgy akarja kezelni, hogy az idősebb és/vagy bizonyos ideje nem filmező tagok szavazati jogát megvonja.

"Nagy támogatója vagyok az Oscar-díjaknak. Meglepett, hogy néhányan nem kaptak jelölést. Meglepődtem, hogy Idris Elba nem lett jelölt. Szerintem színészként és mellékszereplőként az egyik legjobb alakítást ő nyújtotta. A feleségemmel még a premier hetében megnéztük a Straight Outta Comptont, és nagy hatással volt ránk. Hihetetlen volt. Nagyon meglepett, hogy kimaradt" - mondta.

A filmes ugyanakkor úgy gondolja, az elmúlt évek Oscar-történetének fényében az elmaradt jelölések hátterében nem a rasszizmus áll. "Nem hiszem, hogy rejtett vagy alvó rasszizmusról lenne szó, amiért ilyen sok fehér tagja van a filmakadémiának. Abban sem vagyok 100 százalékig biztos, hogy jó ötlet elvenni a szavazatot olyan akadémiai tagoktól, akik már letették a magukét az asztalra, de talán már visszavonultak a filmezéstől, viszont nagyszerű munkát végeztek, esetleg nem jelölték őket Oscar-díjra, ami mentesítené őket az új szabályok alól, de büszkén dolgoztak, és a filmipar éppen úgy az övék is. Nem állok teljes szívvel e mögött" - jelentette ki.

Spielberg hozzáfűzte, hogy a filmakadémia tagságának színesítése nagyon fontos. "De nem csak a filmakadémia a hibás, és szerintem be kell fejezni ezt az egymásra mutogatást és kipellengérezést." Hozzátette, hogy a stúdiók döntéshozóinak, akik felveszik a stábot, a színészeket, és zöld utat adhatnak egy-egy produkciónak, szintén megvan a maguk felelőssége. A sokszínűség azon is múlik, hogy milyen történetek kerülnek a filmvászonra, ki írja a forgatókönyvet. "Mindannyiunknak sokkal nagyobb figyelemmel kell körbenéznünk, és felkutatnunk a tehetségeket."

Spielberg a kérdésre, hogy vajon szempont-e számára valakinek a neme vagy bőrszíne, amikor egy új filmhez vesz fel embereket, azt felelte: "Két gyermekem is fekete bőrű. Egész életemben színvak voltam." Ha valaki végigtekint a filmjein - fűzte hozzá -, megnézi, kikkel dolgozott együtt, azt látja majd, hogy a sokszínűség mindig jellemző volt rá.

A rendező arról is beszélt, hogy változtatni kellene az Oscar-kampány szabályain. Túl sok pénz folyik el erre, és szerinte nem elég csökkenteni a kampányok összegét. Nem kellenek a drága ajándékok, ebédek. "Szerintem csak a DVD-t kellene kiküldeni a filmekről, ezen felül semmit" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ő is szereti a jó partikat, csak az szomorítja el, amikor elfelejtődik, hogy miért is kampányol valaki, és a meggyőzés ereje felülkerekedik a történet erején, és háttérbe szorítja a film valódi értékeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.