Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 16. 06:05, csütörtök | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Összefüggést találtak az amazónai erdőirtás és a malária terjedése között

Összefüggést találtak az amazónai erdőirtás és a malária terjedése között

Közvetlen összefüggést találtak amerikai tudósok az amazóniai erdőirtás és a szúnyogok terjesztette malária között: ahol sok erdőt irtottak ki, nagyobb volt a fertőzések száma.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányukban Andy MacDonald, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem (UCSB) és Erin Mordecai, a Stanford egyetem kutatója azt találták, hogy a maláriás esetek gyarapodása után az erdőirtás csökkenést mutatott.

"Megállapítottuk, hogy az erdőirtás nemcsak környezetet, hanem az emberi egészséget is jelentősen veszélyezteti. Az embereket nagyon érdekli, milyen hatása van az erdőirtásnak a malária terjedésére. Az 1970-es években Brazília ösztönözni kezdte, hogy az emberek letelepedjenek Amazóniában, ezzel kapcsolatban nagy növekedést láttunk a maláriás esetek számában" - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál MacDonaldot, az UCSB betegségökológusát.

A kutatók összehasonlították az erdőirtás alakulását a maláriás esetek számával.

Az erdőfelületeket műholdak adatai alapján becsülték meg, a közegészségügyi adatok értékes forrásául a brazil kormány nyilvántartása szolgált.

Minden egyes modellben, amelyet használtak, erős és állandó összefüggést találtak az erdőirtás és a malária terjedése között. Több erdőirtás több maláriához vezetett, a több malária pedig az erdőirtás csökkenéséhez.

"Minden négyzetkilométernyi kiirtott erdőre mintegy hat új maláriás esettel számolhatunk. Ugyanakkor a betegség befolyásolja az Amazóniába települt lakosság egészségi állapotát, jólétét és termelékenységét: minden maláriás eset nagyjából 0,7 százalékkal kevesebb kiirtott erdőt jelent" - tette hozzá Mordecai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez