Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Július 02. 07:19, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Öt és félmillió forint gyűlt össze szíriai keresztény gyerekek megsegítésére

Öt és félmillió forint gyűlt össze szíriai keresztény gyerekek megsegítésére

Mintegy 5,7 millió forint gyűlt össze a Magyar családok a damaszkuszi keresztény gyermekekért elnevezésű akcióban.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által indított gyűjtés vasárnap este gálaelőadással zárult a budapesti Turay Ida Színházban.

A magyar családok által felajánlott összeggel a fiatalok nyári táborozását segítik Szíria egy biztonságos zónájában. Az összegyűlt összeget átutalják Naim Gharbinak, a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusának, aki a tábort szervezi.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a gálát megnyitó beszédében elmondta, Szíriában hét éve pusztít a háború, az ország fővárosában pedig több mint fél éven keresztül ostromállapot uralkodott. A világ második legősibb keresztény közösségének otthont adó Kelet-Damaszkuszba, ahova az elmúlt években tömegesen érkeztek a belső menekültek is, több ezer rakéta csapódott be.

"Naim Gharbi küldetése lett, hogy lelki erejével, kitartásával és bátorságával segítse a Damaszkuszba menekülő keresztényeket és főként a leginkább rászorulókat, a gyerekeket és a fogyatékkal élőket" - emelte ki az államtitkár.

A damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusa ezer gyerek, köztük száz fogyatékkal élő számára szervez nyári táborokat Szíria biztonságos területein, hogy legalább néhány napra elfelejthessék a háború borzalmait és azok lehessenek, amik, gyerekek - tette hozzá.

A tábor anyagi támogatására indult gyűjtés zárásaként rendezett vasárnapi gála megvalósítására magyar művészcsaládok fogtak össze, a zenés műsor számos fellépője között volt Hűvösvölgyi Ildikó, Kisfaludy Zsófia, Sáfár Mónika és Papadimitriu Athina is. A musicalslágerektől kezdve az operettig, táncig, komolyzene és modern zene is szerepelt a műsoron.

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a jótékonysági adománygyűjtést márciusban indította Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet főmunkatársának kezdeményezésére. Az összeget a következő hetekben utalják át Naim Gharbinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni