Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2024. Május 18. 19:00, szombat | Életmód
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar

Ötletből egészség

Ötletből egészség

Innovatív és fenntartható egészségügyi megoldások ötletversenye.

A betegségek korai felismerésének fontossága, az egészségprevenció és a XXI. századi társadalom elvárásaihoz illeszkedő digitális egészségügyi tartalmak. Ilyen és ehhez hasonló ötleteket mutattak be a résztvevők a Hack4Cure – Ötletből egészség innovációs versenyen.

Az egészségügyi innováció ösztönzésére létrehozott európai kezdeményezés, az EIT Health keretében együttműködő hazai orvosképző egyetemek, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara és a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara, az egészségügyi iparág kulcsszereplőivel összefogva a tavalyi év során elindították az EIT KIC projektet. Fő céljuk a kölcsönös kapcsolatépítés elősegítése az innovatív vállalkozások és az akadémiai-klinikai szféra között. A Pécsi Tudományegyetemen az Általános Orvostudományi Kara koordinálja a hálózatépítést és a tudásmegosztást, ezzel biztosítva, hogy a résztvevők által kifejlesztett ötletekhez megfelelő mentori támogatás és klinikai tesztelési lehetőség jusson.

A konzorciumi tagok a program keretein belül életre hívták a Hack4Cure – Ötletből egészség hackathont, hogy a diákokat és a kutatókat is bevonják az egészségügyi termékfejlesztés folyamatába. A tavasszal másodszor megszervezett hackathonon a csapatoknak meghatározott idő alatt kellett létrehozniuk működőképes megoldások alapját képezhető ötleteket, projekteket a szervezők által kijelölt két témakör valamelyikében.

A Zöld kórház kategóriában olyan ötleteket és projekteket vártak, amelyek segítenek a fenntartható működésben, csökkentik a kórházak ökológiai lábnyomát, minimalizálják a hulladéktermelést, támogatják a digitális transzformációt, valamint elősegítik az energiatakarékos megoldásokat.

Az Egészség mindenkinek témakörrel pedig a megbízható és hiteles információáramlás javításával mutattak utat a betegeknek digitális forradalom útvesztőjében. A köztudatban is egyre nagyobb fókuszt kap a korai felismerés, a betegségmegelőzés, valamint az egészséges életmód és az életmódváltás. Egyre több hazai és nemzetközi közösségimédia-tartalomgyártó foglalkozik az egészségügy témáival, így olyan megoldásokat keresnek, ahonnan az emberek biztos kézből, hiteles formából tájékozódhatnak.

A résztvevő csapatok tagjai között változatos háttérrel rendelkező egyetemi hallgatók (mérnökök, programozók, bölcsészek, orvosok, gyógypedagógusok, pszichológusok) és tapasztalt szakemberek dolgoztak együtt. A mentorok segítségével mindössze 24 óra alatt kellett megalkotniuk az általuk fejlesztett terméket, majd a program zárásaként prezentálniuk azt a kiváló szakemberekből álló zsűrinek, amelyben helyet kaptak neves kutatóorvosok, egyetemi és kórházvezetők, valamint egészségügyi területeken jártas közgazdászok is.

A verseny legjobbjai az Adatvezérelt egészségügy és kiberbiztonság című konferencián adhatták elő újra az ötleteiket Az esemény a mesterséges intelligenciára, az egészségügy informatikai és kiberbiztonsági kihívásaira fókuszált. A kutatóvállalatokat, egyetemeket és állami szerveket képviselő előadók hasonló kérdéseket jártak körbe, mint a hackathon résztvevői.

Az Egészség mindenkinek kategóriát megnyerő Lehet jobb! csapata a lakosság életmódváltását lépésről lépésre, személyre szabottan támogató programot dolgozott ki. Nonprofit alapon, hogy az egész országban mindenki ingyenesen hozzá tudjon férniegy megbízható, komplex népegészségügyi megoldáshoz. A csapat (Fekete Marcell, Nagy Bence, Oláh Bence) így nyilatkozott a Hack4Cure versenyről: „Kifejezetten jól éreztük magunkat, érdekes élmény volt látni, hogyan nőtt egyre jobban a projekt, kezdtük egyre alaposabban kidolgozni azt, majd pedig konstruktív vitákkal tökéletesíteni. A mentorációs beszélgetések is nagyon hasznos és értékes elemei a versenynek. Az pedig, hogy előadhattuk az ötletünket az Adatvezérelt egészségügy és kiberbiztonság konferencián, külön élmény volt számunkra.”

A győzteseknek járó 800 ezer forint mellett a második és harmadik helyezettek, valamint a különdíjasok sem távoztak üres kézzel. Az elért eredményeken túl a résztvevőket a tanulási lehetőség is ösztönözte. „Fejlődtünk és tapasztalatokat szereztünk a rövid határidőre történő precíz munkavégzésben, a feladatok hatékony felosztásában, a konstruktív vitákban és ezáltal a kompromisszumok megkötésében és a másik álláspontjának elfogadásában, csapatmunkában, meggyőző és látványos bemutató összerakásában, nyilvános beszédben és konferencián történő előadásban” – összegezte a tapasztalatait a Lehet jobb! csapat.

A szervezők is kiemelkedőnek és igazán innovatívnak értékelték a versenyt, reményeik szerint a felmerült ötletek egy részének lesz lehetősége a gyakorlatban is bizonyítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 07:49, péntek | Életmód

Elhunyt Donald Sutherland kanadai színész

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

2024. Június 20. 16:40, csütörtök | Életmód

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a ecanter World Wine Awards-on

Bekerült a mindössze ötven Best in Show bor közé a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

2024. Június 20. 08:01, csütörtök | Életmód

ESET: a nagy sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük:

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után