Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Paks II – az előkészítés a teljes költség 10 százaléka

Paks II – az előkészítés a teljes költség 10 százaléka

Paksi bővítés - Az előkészítési folyamat a teljes beruházási költség tíz százalékát teszi ki a kormánybiztos szerint

A két új paksi atomerőművi blokk építésének 2018-ra tervezett megkezdéséig a teljes beruházási költség mintegy tíz százalékára lesz szükség a nemzetközi tapasztalatok szerint - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken az M1 aktuális csatorna esti hírműsorában.
Hozzátette: 2016-ban a költségvetés 113 milliárd forinttal támogatja a bővítést, és 2017-ben is hasonló nagyságrendű költés valószínűsíthető.

Kifejtette: a kiadások legnagyobb részét az orosz fél által készített tervek kifizetése teszi ki, de működnie kell a jelenleg mintegy 130 alkalmazottat foglalkoztató Paks II. projekttársaságnak is, ahol az idén és jövőre is jelentős bővítéssel számolnak. A társaság az engedélyezési folyamat előkészítésével és lebonyolításával, valamint az orosz fél által készített tervek egyeztetésével foglalkozik - ismertette. Ezen kívül zajlik egy komoly földtani kutatási program, ami szintén költségekkel jár - tette hozzá.

Aszódi Attila kitért arra is, hogy az új Duna-híd építésének tervbe vételéről a Kalocsa és Kalocsa környéki települések lakói igényét figyelembe véve döntött a kormány. Az említett települések visszajelzései alapján kiderült, hogy a helyiek szeretnének hozzáférni a beruházáshoz az építkezés és az üzemeltetés során is - fejtette ki. A Dunaföldvárnál és a Szekszárdnál található hidakhoz egy kalocsai lakosnak mintegy 60 kilométert kellene kerülnie, hogy eljusson az erőműhöz - jegyezte meg.

A környezeti hatásokról szólva a kormánybiztos elmondta: a Dunába az erőműből visszaengedett víz jelenleg 10 fokkal melegebb annál, mint ahogy kiveszik és mintegy két kilométer hosszú, a Duna vizénél 2,5 fokkal melegebb hőcsóva képződik a folyóban. Az új blokkoknál 8 fok lesz a hőmérséklet különbség, és 11 kilométeres lesz a hőcsóva, amikor az összes blokk üzemel, majd egy kilométerre csökken, amikor a mostani blokkok leállnak - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.